Skip to main content
V Posavju 18.8° C Sobota, 27. 2024
19.02.2024
06:38
Foto: ePosavje.com
V Dobovi se je z veliko pustno povorko zaključil 26. mednarodni pustni karneval Fašjenk Dobova 2024, ki je privabil okoli 1000 udeležencev iz Slovenije in Hrvaške.

Fašjenk Dobova 2024

V Dobovi se je to soboto odvijal že 26. mednarodni pustni karneval Fašjenk, ki predstavlja zadnji zimski karneval v Sloveniji. Karneval, znan po svoji mednarodni udeležbi, je tudi letos privabil okoli 35 skupin s skupno 1000 udeleženci iz Slovenije in Hrvaške. Povorko je, kot vedno, otvorilo Fašjenkovo vodstvo skupaj s predstavniki Federacije evropskih karnevalskih mest za Slovenijo (FECC) in Občine Brežice.

Pomembno vlogo na karnevalu je odigrala Fašjenkova županja Vesna Horvatič, ki je občinski ključ predala brežiškemu podžupanu Aleksandru Gajskemu. S tem simboličnim dejanjem se je zaključila enotedenska vladavina Fašjenka nad občino. Podžupan Gajski je pohvalil delo Fašjenkove ekipe, ki je kljub nekaterim neizpolnjenim obljubam, kot je zipline, uspela privabiti številne turiste in pozitivno vplivala na lokalno gospodarstvo.

Predstavile so se domače skupine ločki kosci, obrški prutarji, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova kot igralne figure, člani GPO Loče že tradicionalno kot karte, dobovske mažoretke kot Minioni, vaščani Rigonc kot ragbi ekipa, lučka žlahta, ki je letos žalovala, Don promillo - Februarfest, dobovski Showman), bilo je kar veliko skupin kurentov, koranti iz Hajdine, ki so v Dobovi nastopili že 26., pa koranti Duh Ptuj, koranti Rogoznica in koranti Demoni.
Tradicionalne gostujoče slovenske in hrvaške skupine iz Samoborja, Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, ED Cigani Dornava, Rio Fumo, KD Šjme Vrbovo, Pust mozirski, Koši šoštanjski, Međimurske krave, Rožice z metulji iz Juršincev, Butalci iz Cerknice), manjkali niso niti strašni krampusi, Kapelski krampusi in Krampus Iberlauf, predstavilo se je še nekaj drugih skupin, Harlekini - Udruga Žaba Ivanić Grad, Veseli črički - Sodinci, Hujdi vragi - Dornava, Babuške - Čakovec, Crnci i sove - Sračinec (Varaždin), Zobki - Leskovec pri Vidmu, Pavi iz Cestice, Pepelničari i nesmere - Štrumfovi (KUD OSS Lupoglav), Kostanjeviške sirene.

Po zaključku povorke se je dogajanje preselilo v dobovsko karnevalsko dvorano, kjer je za zabavo do zgodnjih jutranjih ur skrbela skupina Džuboks. Karneval Fašjenk Dobova tako ostaja pomemben del pustne tradicije v Sloveniji, ki vsako leto znova privabi številne obiskovalce in udeležence iz različnih koncev.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

fašjenk
dobova
pustovanje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja