Skip to main content
V Posavju 18.8° C Sobota, 27. 2024
19.09.2023
09:48
Foto: ePosavje
Projekt Srečno knapi se navezuje na dokumentiranje rudarske dediščine Premogovnika Senovo, ki ima zelo bogato zgodovino in je pomembno vplival na življenje mnogih ljudi.

Mestni muzej Krško v projektu Srečni knapi

Mestni muzej Krško je v letu 2023 prevzel izvajanje projekta Srečno knapi. Sredstva za projekt so bila pridobljena iz participativnega proračuna Mestne občine Krško na pobudo lokalne skupnosti na Senovem, predvsem pa na pobudo nekaterih posameznikov, ki se po svojih močeh trudijo ohranjati rudarsko dediščino. "Projekt spodbuja zavedanje, da je rudarska industrija tista, ki je omogočila preživetje mnogim in je kot taka pomemben tvorec identitete tega kraja. Bistvo projekta je zbiranje fotografij, pričevanj rudarskih predmetov in predvsem že obstoječe zbirke, ki se nahaja v strojnici na Reštanju. To je zagotovilo, da bo spomin na stanovske rudarje ohranjen trajno in da bo dostopen tudi prihodnjim rodovom," je povedala višja kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek.

Mestni muzej Krško pa je kot prostor zbiranja in promoviranja lokalne zgodovine tisti, ki bo trajno ohranil tudi spomin in gradivo, ki bo pridobljeno skozi ta projekt in bo na voljo tudi zainteresirani javnosti v prihodnosti.

Prizadevanja za ohranitev rudarske dediščine Premogovnika Senovo

Predlagan projekt se navezuje na dokumentiranje rudarske dediščine Premogovnika Senovo. Pobuda je nastala v skrbi, da spomin na senovske rudarje s prihodnjimi generacijami ne utone v pozabo ter spodbuja zavedanje, da je rudarska industrija omogočala preživetje mnogim in je kot taka pomembna dediščina lokalnega kraja. Dediščino bodo ohranili v obliki video in avdio posnetkov, zbirko fotografij in dokumentov, ki se navezujejo na življenje rudarskih družin, delo v premogovniku, način vsakdanjega in prazničnega življenja, bivanja rudarskih družin, nastanek rudarskega naselja na Senovem in rudarski žargon. Predlog naslavlja ohranjanje spomina na rudarsko zgodovino v krški občini, ki bo trajno zabeležila izginjajoče znanje in z njim povezan način življenja, značilna za lokalni prostor.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Premiera nastalega dokumentarnega filma

Nastal dokumentarni film o rudarski dediščini Premogovnika Senovo bo premierno predvajan 20. oktobra 2023, ob 18. uri v Kulturnem domu XIV. divizije na Senovem.

Senovo

Pridružite se nam

Novice iz Posavja