Skip to main content
V Posavju 11.7° C Nedelja, 28. 2024
01.08.2023
10:04
Festival dokumentarnega filma, Krško
Foto: ePosavje.com
Pretekla dva tedna s v Krškem in okolici srečevali skupine mladih s kamerami. Društvo zaveznikov mehkega pristanka je namreč že 23. leto zapored organizirala delavnico dokumentarnega filma.

Zvečer projekcija posnetih dokumentarnih filmov

KRŠKO Na delavnicah sodeluje preko 40 mladih iz več kot 10 različnih držav, kar sta omogočila predvsem program EU Erasmus+ ter Slovenski filmski center. Udeleženci so na začetku izbrali temo, jo raziskali, posneli in zmontirali kratke filme, ki bodo v ponedeljek, 31. julija, po 21. uri premierno predvajani v mladinskem centru Krško. Skozi proces nastajanja filmov so spoznavali tukajšnjo družbo, se med seboj učili, imajo pa tudi podporo strokovnih mentorjev, uveljavljenih filmskih ustvarjalcev iz regije.

40 udeležencev iz desetih držav

"Tokrat je malo več udeležencev, kar 40 iz desetih držav. Gre v bistvu za dva vzporedna projekta. Eden je ta naša klasična dokumentarna delavnica, kjer mladi pridejo v Krško in najdejo teme, v katerih potem posnamete kratke filme in bodo danes premierno prikazani. Hkrati smo pa že par dni prej začeli tudi z usposabljanjem mladih mentorjev, treh mladih pripravnikov, ki bodo v bodoče lahko izvajali tovrstne delavnice. Šlo je za spremljanje naših metod, kaj mi delamo, na katere načine. So se pa tudi praktično sami preizkusili, so mogli organizirati delavnice," je o ustvarjalskih dnevih v Krškem povedal Tom Gomizelj iz Luksuz produkcije.

Priznani mentorji

Svoje bogate izkušnje in znanje bo tudi tokrat delil režiser Želimir Žilnik, eno največjih imen jugoslovanskega filma, hkrati pa še vedno zelo aktiven filmski avtor. Poleg njega so tu tudi mlajši avtorji, režiserji Miha Možina, Marko Cvejić,... Mentorja za kamero sta bila direktor fotografije Jure Černec in Tadej Pernuš, mentorji za montažo so Nemanja Babić, Marija Kovačina ter Rožana Švara.

Dvig kvalitete programov filmske vzgoje doma in v tujini

Del udeležencev se je ob tem usposabljal kako biti mentor na tovrstnih filmskih delavnicah. Že nekaj dni pred delavnico so sodelovali v programu, kjer so jim izkušeni kolegi iz Luksuz produkcije predstavili svoje metode dela in delili bogate izkušnje, sami pa so se preizkusili v vlogah mentorjev mladim iz Krškega in okolice. Tudi na sami delavnici dokumentarnega filma so se preizkusili v vlogah mentorjev manj izkušenim mladim, ob tem pa so jih ves čas spremljali starejši mentorji in z njimi delili svoje izkušnje. Na ta način v DZMP skrbijo tudi za dvig kvalitete programov filmske vzgoje doma in v tujini.

(Luksuz produkcija, eP)

krško
luksuz produkcija
DZMP

Pridružite se nam

Novice iz Posavja