Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
28.05.2023
21:14
Nadežda Petrovič v Galeriji Božidar Jakac
Foto: ePosavje.com
Razstava Nadežde Petrović in njenih slovenskih sopotnikov se osredotoča na zgodnje obdobje razvoja moderne umetnosti v Srednji in jugovzhodni Evropi.

Nadežda Petrović v Galeriji Božidar Jakac

Nadežda Petrović je bila vsestranska osebnost, ki se je ukvarjala s slikarstvom, umetnostno kritiko, fotografijo, pedagoškim delom, žensko emancipacijo ter političnimi in nacionalnimi vprašanji. Petrović je bila torej aktivno vpeta v družbene in umetniške procese začetka 20. stoletja, z namenom, s svojim nenehnim bojem za napredek družbe in človeštva pa je želela nanje tudi neposredno vplivati. Kustos razstave je Andrej Smrekar.

Delom Nadežde Petrović pridružili še dela slovenskih umetnikov

Na razstavi so 94 slikarskim delom Nadežde Petrović pridružili še 30 del slovenskih umetnikov, s katerimi je sodelovala za časa njenega kratkega življenja. Gre za Antona Ažbeta, Ivana Groharja, Matijo Jamo, Mateja Sternena, Riharda Jakopiča in Ferda Vesela. Petrovićeva je bila aktivno vpeta v družbene in umetniške procese začetka 20. stoletja ter bila ena redkih umetnic, ki je med letoma 1900 in 1915 aktivno delovala na širšem evropskem umetniškem parketu.

Razstava bo v Kostanjevici na Krki na ogled do 9. julija

Razstavo Nadežde Petrović in njenih slovenskih sopotnikov so v Galeriji Božidar Jakac pripravili v sodelovanju z Narodnim muzejem Srbije iz Beograda in Narodno galerijo iz Ljubljane. Na ogled je do 9. julija, potem se seli v Banja Luko. Dokumentarni del razstave bo predstavljen tudi v Parizu.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja