Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
19.09.2022
14:14
Nande Vidmar, nova stalna zbirka
V Galeriji Božidar Jakac imajo novo stalno zbirko slikarskih in grafičnih del Nandeta Vidmarja. 331 del v skupni vrednosti pol milijona evrov je galeriji podaril oz. doniral umetnikov sin Mišo Vidmar.

Nova stalna zbirka v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI V prvo postavitev, ki so jo odprli pred dnevi, so vključili 83 del. Besedilo: V Galeriji Božidar Jakac so z Mišom Vidmarjem, ki je skrbno hranil skorajda celotni opus svojega očeta Nandeta Vidmarja, navezali stik pred petimi leti, ko so začeli pripravljati razstavo Obrazi ekspresionizma. Direktor Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki Goran Milovanović pravi, da so se takrat začeli pogovarjati o možnostih donacije in postavitvi nove zbirke.

331 slikarskih in grafičnih del

"Vmes smo evidentirali, popisali vsa dela, pripravili retrospektivno razstavo in njegova dela vključili še na zagrebške razstave," dodaja Milanović. Letos pa postopek donacije dokončno izpeljali in z njo pridobili dragoceno zbirko. Gre namreč za 331 slikarskih in grafičnih del v skupni vrednosti pol milijona evrov.

Predstavnik ekspresionizma

"V galeriji smo izjemno ponosni, da smo uspeli vzpostaviti to zbirko. Na nek način je pomembna kot predstavitev avtorja Nandeta Vidmarja. Kot predstavnik ekspresionizma kot avtor poveže brata Kralja, Božidarja Jakca in ostale, ki so študirali v Zagrebu. Tudi Nande Vidmar v 30. letih gre študirati slikarstvo v Zagreb in se s tem naveže na Zorana Didka, Goršeta in Gorjupa," dodaja sogovornik.

Referenčni muzej

Od desetih stalnih postavitev v Galeriji Božidar Jakac jih je kar sedem iz obdobja med obema vojnama, s čimer po Milovanovićevih besedah za omenjeno obdobje postajajo referenčni muzej.

kostanjevica na krki
video
eposavje tv
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja