Skip to main content
V Posavju 14° C Nedelja, 28. 2024
30.06.2023
14:00
Foto: ePosavje
Občina Brežice prebuda zgodovinsko Banovo domačijo. S projektom "Banova domačija – okusimo dediščino" povezuje kulturno dediščino z modernim turizmom in si prizadeva popestriti turistično ponudbo.

Obnova Banove domačije: povezovanje etnološke dediščine s sodobnim turizmom

Občina Brežice je v petek, 30. junija 2023, na novinarski konferenci predstavila projekt "Banova domačija – okusimo dediščino", s katerim želijo obnoviti in oživiti Banovo domačijo v Artičah. Projekt v vrednosti nekaj manj kot 50.000 evrov bo pretežno sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Občina bo s pomočjo različnih partnerjev, kot so Posavski muzej Brežice, Invalidsko podjetje Lumia, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Turistično društvo Artiče in Sadjarsko društvo Artiče, nadgradila etnološko dediščino in jo povezala s trendi povpraševanja v turizmu.

Kombinacija etnologije in turizma

Projekt predvideva revitalizacijo etnološke dediščine in družbene infrastrukture Banove domačije ter obogatev posavske turistične ponudbe. Projektne dejavnosti med drugim vključujejo nakup opreme za informacijsko-sprejemni prostor, ureditev zunanjega dela kmečke hiše in vzpostavitev dodatne turistične ponudbe ter promocijo omenjene turistične točke. Z nakupom kostumov za kulturno gledališko predstavo in vzpostavitvijo programov doživljajske domačije želijo ohraniti znanje o življenju na domačiji in promovirati lokalne ponudnike sadja, zelenjave ter drugih lokalnih produktov.

Inovativne turistične ponudbe za avtentično doživetje

Banova domačija bo postala prizorišče za inovativne turistične programe, ki bodo obiskovalcem ponudili avtentično doživetje in edinstven vpogled v kmečko življenje preloma 19. v 20. stoletja. Za obisk bo na voljo v poletnih mesecih vsak petek in soboto. Domnevajo, da bo Banova domačija s tem projektom pridobila znak turistične znamenitosti ali znak Slovenia Green Attraction.

Ustvarjanje novih turističnih produktov

Projekt je rezultat sodelovanja med različnimi društvi, javnimi zavodi, podjetniki, in lokalno skupnostjo, ki skupaj prispevajo k trajnosti projekta in njegovi prenosljivosti na druga območja. Poleg tega bodo v okviru projekta ustvarili dva nova turistična produkta: 5-zvezdično kulinarično doživetje in program doživljajske domačije.

brežice
banova domačija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja