Skip to main content
V Posavju 17.9° C Sobota, 27. 2024
08.02.2024
07:05
Foto: Občina Brežice
V torek je v Domu kulture Brežice potekala osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, kjer so bila podeljena priznanja in odličja ustvarjalcem na področju ljubiteljske kulture.

Slovesnost v Brežicah

Zbrane je v uvodu pozdravil župan občine Brežice Ivan Molan, ki je čestital prejemnikom priznanj in odličij ter se prostovoljkam in prostovoljcem na področju kulture zahvalil za opravljeno delo. Župan je v zaključku nagovora izrekel posebno zahvalo Zvezi kulturnih društev Brežice, ki uspešno pomaga, povezuje in usklajuje delo društev v občini.

Slavnostna govornica, poslanka Državnega zbora mag. Nataša Avšič Bogovič, je v govoru poudarila trdoživost kulture in umetnosti, ki vztrajata v vseh obdobjih in sta ustvarjalni tudi v času družbenih kriz. V imenu prejemnikov priznanj in odličij se je zahvalil Amir Tokić, dejal je, da vsem prejemnikom njihovo delo na področju kulture predstavlja nepogrešljivi del življenja in je del njihove biti.

Osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem dnevu kulture je organizirala Zveza kulturnih društev Brežice pod pokroviteljstvom Občine Brežice in v sodelovanju z JSKD Območna izpostava Brežice. Himno Republike Slovenije so izvedli Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice z godalnim kvartetom v sestavi Lucija Jakhel (violina), Katarina Petrič (violina), Aneja Arh (violina) in Benjamin Ferk (violončelo) pod mentorstvom Dejana Jerončiča in Simone Rožman Strnad. Povezovanje prireditve z glasbo in besedo je  izvedel Klemen Slakonja in Small Band.

Prejemniki priznanj in odličij ZKD Brežice za leto 2023

Priznanja so prejeli Nastja Rajkovič (PD Imani), Mitja Hribar (Trobilna sekcija Trobsi, KD Gasilski pihalni orkester Loče), Rok Libenšek (Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče) in Diana Kosar (KD Drugi oder).

Bronasto odličje je prejela Vokalna skupina Aria (KD Zvezda Dobova), srebrni odličji pa Marko Blaževič (KD Kapele) in  Amir Tokić (KD mešani pevski zbor Viva Brežice).

Zlato odličje sta prejela Aleksander Rožman (KD Gasilski pihalni orkester Loče) in Nevenka Rušković (Društvo likovnikov Brežice).

Častno priznanje sta prejela dolgoletni zborovodja in organist ter oktobski nagrajenec Občine Brežice Ignac Slakonja (KUD Anton Kreč Čatež) in fotograf Vinko Šebrek (Fotoklub Brežice in Društvo za oživitev mesta Brežice).

brežice
kulturni praznik

Pridružite se nam