Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
25.04.2023
08:18
Pihalni orkester Krško, koncert
Foto: Branko Benčin
Na pomladnem koncertu Pihalnega orkestra Krško so poslušalce povabili na potovanje po svetu in skozi čas, obujali so spomine in za trenutek ustavili čas.

Pomladni koncert Pihalnega orkestra Krško

KRŠKO V soboto, 15. aprila 2023, je v veliki dvorani Kulturnega doma Krško zaigral tradicionalni pomladni koncert Pihalni orkester Krško, ki deluje pod umetniškim vodstvom Dejana Žnideršiča.

Koncert, ki ga je moderirala Klara Eva Kukovičič, so začeli pompozno in obiskovalce popeljali v japonsko mesto Shimizu, ki leži ob rekah Kakita in Kano ter s pogledom na veličastni vulkan Fudži. Iskriva, svetla, topla in lirična kompozicija skladatelja Satoshija Yagisawe, Festive Overture, je navdušila obiskovalce in otvorila koncert. Orkester, v katerem igra vedno več mladih, je v svoj program uvrstil dva solista. Neva Žnideršič, ki prihaja iz glasbene družine, je mlada in izredno talentirana glasbenica, ki je postala članica pihalnega orkestra pred letom dni. Je učenka 6. razreda oboe iz razreda Tanje Petrej na Glasbeni šoli Krško. V času šolanja si je na tekmovanjih priigrala več priznanj, med drugim štiri zlata, tri absolutna prva mesta kot tudi posebno priznanje za izvedbo obvezne skladbe. Na koncertu je poslušalce povabila v idilo, z istoimenskim naslovom skladbe skladatelja Balda Wyntina.

Zatem je ob orkester stopil obetaven mlad glasbenik Tilen Klavžer. Tilen je svojo glasbeno pot na evfoniju začel na Glasbeni šoli Krško v razredu Franca Arha, danes pa obiskuje 3. letnik Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru pri prof. Nejcu Mercu. Predčasno se pripravlja na glasbeno maturo in sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na tekmovanjih igra ob boku glasbenikov, ki so že na Akademiji za glasbo, zato so njegovi uspehi resnično izjemni. Na zadnjem tekmovanju v Varaždinu si je namreč priigral zlato plaketo! Poleg članstva v krški godbi, je član Pihalnega orkestra Kapele, Brass banda Slovenije, v okviru šolanja pa sodeluje tudi v trobilnem ansamblu Brass Collective in v pihalnem orkestru Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Ob spremljavi orkestra je zaigral temperametno in na trenutek melanholično skladbo skladatelja Philipa Sparka, Fantasie for euphonium. Nato so potovali skozi čas. V čas, o katerem pišejo največje knjige. V čas poslednjih dni Troje. Španski skladatelj David Rivas Dominguez je pred meseci pisal krškemu pihalnemu orkestru ter jim ponudil v igranje skladbo Los ultimos dias de Troya, v prevodu Poslednji dnevi Troje, simfonično pesnitev v osmih stavkih, skozi katero se popeljemo v čas dolge trojanske vojne, Ahilovo smrt in njegovo večno življenje po grški zmagi nad Trojo. Zadnji del koncerta so posvetili zabavni glasbi. Najprej so zaigrali splet skladb skupine Coldplay in zaključili s skladbami Ansambla bratov Avsenik ter obiskovalce spomnili, da letos obeležujemo 70 let njihove glasbe ter 90 let rojstva klarinetista, domačina, rojenega na Velikem Trnu, Albina Rudana. S skladbama Spomin in Pastirček, s katerim se je kot solist predstavil Matic Sotošek na klarinetu, so na noge dvignili dvorano.

Fotogalerija (Foto: Branko Benčin):

Letni koncert bo 25. novembra

Na koncertu je spregovorila tudi predsednica orkestra, Darja Dobršek, in občinstvu predstavila novo članico orkestra, trobentačico Tio Štefanič. Zahvalila se je tudi Glasbeni šoli Krško in njenim mentorjem, ki svoje učence nagovorijo, da postanejo člani orkestra, saj so na prejšnjem koncertu predstavili kar 12 novih članic in članov, tokrat pa še eno članico. Obenem pa je povabila na letni koncert, ki bo v Kulturnem domu Krško v soboto, 25. novembra, in napovedala ponovno sodelovanje s svetovno priznanim španskim skladateljem, ki je Krško obiskal pred petimi leti, Joséjem Albertom Pino. Pripravljajo pa tudi nekaj presenečenj in sodelovanje z domačim skladateljem Dejanom Učakarjem ter še s kom iz lokalnega okolja.

Pihalni orkester Krško

pihalni orkester krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja