Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
24.11.2022
19:40
Forma viva Makole 2022
Foto: RB
Z izdajo Monografije po poti Forme vive Makole 2 sta KUD Forma viva Makole in Občina Makole na slavnostni akademiji minuli vikend zaokrožila 20-letno delovanje in ustvarjanje številnih umetnikov.

Posavski likovniki na mednarodni Formi vivi Makole 2022

MAKOLE Kot so zapisali, so ti trajno pustili pečat in obogatili lokalno skupnost. Najdaljša, več kot 10 km dolga umetniško kiparska pot na svetu, vodi po haloških gričih obiskovalce mimo 151 postavljenimi skulpturami. Te so izdelane tako iz kamna, kot lesa in kovine. Povzetek te Forme vive so dela 122 kiparjev iz 21-tih držav, ki so skupno ustvarili 251 velikih skulptur in 30 skulptur male plastike, 45 velikih skulptur je postavljeno tudi v drugih občinah.

Forma viva - živa oblika - je kot umetniška forma znana v slovenskem prostoru v Portorožu-kamen, Kostanjevici na Krki-les, v Ravnah na Koroškem-kovina ter Mariboru-beton. V omenjenih krajih oziroma mestih gre za etablirane likovne manifestacije, ki so rezervirane za uveljavljena imena in ustvarjalce. Makolska Forma viva pa je odprta za prav vse tipe in kategorije ustvarjalcev, ki so pripravljeni na izzive lokalnega okolja in niso usmerjeni izključno k potrjevanju svojih ustvarjalnih potencialov. Druženje ustvarjalcev, umetnikov, je še en pomemben vidik in odlika te socialne interakcije.

Fotogalerija (Foto: MS in RB):

Na tej akademiji je bil posebne pohvale deležen domačin, pobudnik ter oče FVM, kipar in kulturno umetniški zanesenjak, gospod Ivan Dvoršak. ######### Med trajno razstavljenimi deli so tudi kiparska dela posavskih likovnikov Rudi Stoparja in Romana Blatnika iz DLK OKO, Andreja Pintariča iz Dobove ter slikarja Marka Okorna iz Sevnice. Dela Rudija Stoparja so bila večkrat nagrajena, prav tako kiparja iz sosednje Bistrice ob Sotli, Francija Černelča. Ta je na 16. tih FVM ustvaril kar 21 skulptur.

Z letom 2022 se končuje bogato delo skupine zanesenjakov, ki je z ustanovitvijo KUD-a Forma viva Makole želela prebuditi haloško pokrajino in ji dati nekaj edinstvenega.

vir:bilten in RB
foto:MS in RB

forma viva
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi