Skip to main content
V Posavju 21° C Nedelja, 28. 2024
13.06.2023
12:22
(P)osebno doživetje z Jernejo in Klemnom Renko
Foto: Knjižnica Brežice
V Brežicah so prejšnjo sredo predstavili knjigo Posebna punca avtorice Jerneje Renko.

(P)osebno doživetje z Jernejo in Klemnom Renko

»Posebna punca je zgodba o življenju, preizkušnjah, ljubezni, odpuščanju, občutku nemoči in na drugi strani izjemni moči, ki jo lahko posameznik premore, če se za to odloči. Zgodba je iskren, pričevanjski zapis avtorice, v katerega se zlahka vživimo. Avtorica mestoma z izredno humornimi vložki poskrbi, da trpko soočanje s situacijami, ki jih nismo načrtovali, ne pomeni zgolj brezizhodnosti. Je zgodba o tem, kako so zadeve zgolj na prvi pogled nepremostljive in se kasneje izkažejo za blagoslov.

V zapisu ni samopomilovanja, temveč sporočilo: vsak od nas ima kaj za povedati zaradi preizkušenj, ki ga v življenju srečajo – in če spregovoriš, lahko pomagaš tisočerim, potrebna pa sta pogum in globina. In zakonca Renko nam bosta danes spregovorila ravno o tem.«

S temi besedami je David Križman v sredo, 7. junija 2023, nagovoril prisotne na predstavitvi knjige Posebna punca. Dogodek se je v organizaciji Večgeneracijskega centra Brežice in Knjižnice Brežice ter v okviru letošnjih tednov vseživljenjskega učenja odvil v sejni sobi Mladinskega centra Brežice. Jerneja in Klemen Renko sta zakonca, starša, svetovalca za celostni razvoj … Predvsem pa izjemno pozitivna in prijetna sogovornika ter resničen primer staršev borcev, ki svojo oziroma kar njihovo celotno življenjsko zgodbo povzameta z besedami, da se je hči Nina – posebna punca – rodila zato, da ima tako ona kot celotna družina pač večje vsakodnevne izzive.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Gosta sta z moderatorjem spregovorila o raznolikih družinskih preizkušnjah, (ne)samoumevnosti starševstva, družinski dinamiki, sobivanju ter tudi o »davku«, ki so ga zahtevala leta odrekanj, nespečnosti in izčrpavanja.

Gospa Jerneja, avtorica predstavljene knjige, je izpostavila, da je (bilo) pisanje zanjo terapija. Njen knjižni prvenec je v minulem letu izšel pri Založbi Primus, v okviru projekta oziroma zbirke Avtorji. Na voljo za izposojo in branje pa je tudi na naših knjižničnih policah.

Hkrati s predstavitvijo knjige je v igralnici Mladinskega centra Brežice potekala bralno-ustvarjalna urica. Knjižničarka Andreja in animatorka Lorena sta pripravili zanimiv program za otroke. Ti so uvodoma spoznali zgodbo levčka Rogija, nato pa so skupaj ustvarjali in se zabavali.

Mateja Kus,
Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja