Skip to main content
V Posavju 15.4° C Petek, 26. 2024
16.05.2023
12:57
»Praznik črke P« z Mimi Kostanjšek Božin
Foto: Knjižnica Brežice
Mladi in tudi malce starejši prijatelji pravljic so minulo sobotno dopoldne, 13. maja
2023, preživeli v dvorani Knjižnice Brežice.

Zgodna na p

BREŽICE Z nami je bila domačinka Mimi Kostanjšek Božin, avtorica knjige Zgodba na p. Ta je konec letošnjega februarja, z željo po spodbujanju besedne telovadbe in jezikovne spretnosti ter razvijanju koncentracije otrok in odraslih, izšla pri Založbi 5ka.

Kakor je v uvodnem nagovoru izpostavila mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice, je vsakdan gostjinega otroštva minil v pričakovanju nove pravljice ali pesmice. Sprva je osrednjo vlogo za popotovanja v domišljijski svet in tudi v dogodivščine sosedov imel njen ded, kasneje pa je to vlogo prevzel oče. Besedila je znal ravno prav začiniti, da so ta dobila »glavo in rep«. Z besednimi igrami pa so tako otroci kot tudi odrasli kravžljali možgančke ter se zabavali. In prav taka je bila vsebina našega sobotnega druženja. (Po)igrali smo se z jezikom, ob tem pa gradili in bogatili besedni zaklad.

Uvodoma smo se pogovorili o črkah in besedah. Katera beseda v slovenščini je najdaljša in koliko črk jo sestavlja, katera beseda je bila beseda leta 2022, kaj so enobesedni palindromi, zrcalno branje … Nato pa je v ospredje prišla črka P. Toliko smo se pogovarjali o njej in se poigravali z njo, da bi druženju lahko nadeli oznako »praznik črke P«. Poiskali smo imena in priimke, ki se začnejo s to črko, pa imena vasi in mest v bližnji okolici. Puran, pegatka in petelin, glavni liki iz predstavljene knjige, so dobili imena. Knjiga, katere naslov v izvirniku ni na P, pa je s pomočjo majhnih in velikih ustvarjalcev slednjega dobila. Pa ne samo enega, nastalo je kar nekaj zanimivih predlogov.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Prisluhnili smo vsebini knjige, medse sprejeli posebnega gosta – tj. petelina, se poigrali s črkami in besedami, ob koncu pa se zabavali ob vsebinah, ki so jih za nas pripravili najmlajši udeleženci dogodka. Avtorski pesmici, igranje na sintisajzer ter plesna točka so dokaz, da otroška ustvarjalnost nima meja.

Vabimo vas, da si Zgodbo na p z ilustracijami Lane Kostanjevec tudi izposodite. Izvode knjig smo v knjižnici opremili z veliko črko D in Č. Črka D označuje domoznanstvo, saj je avtorica domačinka, prihaja iz brežiške občine. Črka Č pa pomeni, da je besedilo knjige zapisano z velikimi tiskanimi črkami. Na mladinskem oddelku knjižnice pa vas v teh dneh nagovarjamo še s tematsko knjižno razstavo. Izpostavili smo zgodbe, katerih naslov se začne s črko … P. Prijazno vabljeni k branju ter ustvarjanju.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja