Skip to main content
V Posavju 21° C Četrtek, 2. 2024
20.06.2023
11:20
Foto: Anton Hruševar
V soboto, 20 junija 2023, so v sklopu praznika Mestne četrti Leskovec pri Krškem na domačiji Šribar v Kobilah, obeležili svečano druženje ob dvajsetletnici Etnološke zbirke Kobile.

Praznik Mestne četrti Leskovec pri Krškem

V soboto, 10. junija 2023, je Etnološka zbirka Kobile, v sklopu praznika Mestne četrti Krško, obeležila dvajseto obletnico svojege ustanovitve. Prav na ta dan leta 2003 je zasebno zbirko zakoncev Alojza in Ljudmile Šribar otvoril tedanji župan Franc Bogovič.

Svečano prireditev je otvorila Jožica Čelesnik, upokojena učiteljica iz Škocjana, ki je v čast obletnice ustvarila posebno glasbeno in besedilno stvaritev ter jo zaigrala na klavirski harmoniki.
 

Na prireditvi tudi župan Mestne občine Krško

V svojem govoru je župan Mestne občine Krško Janez Kerin, izrazil globoko spoštovanje do prizadevanj in truda, ki sta ga zakonca Šribar vložila v Etnološko zbirko Kobile v preteklih dveh desetletjih. Pohvalil je njuno več kot 50-letno zbiranje predmetov etnološke vrednosti. Praznovanje je potekalo v okviru praznovanj Mestne četrti Leskovec pri Krškem. Predsedniki te četrti so vedno podpirali delo Etnološke zbirke Kobile. Trenutni predsednik, Jože Olovec, je ob tej priložnosti izrazil upanje, da bi zbirka našla še večjo vlogo v lokalni skupnosti in postala izobraževalno središče.

Ljudmila Šribar je občinstvu razkrila, da zbirka danes obsega približno 5.000 predmetov, ki jih večinoma predstavljajo artefakti ruralnega, kmečkega okolja, nekaj pa jih je tudi iz mestnega okolja in bolj premožnih družin.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar)

Šribarjeva domačija, ki je bila nazadnje obnovljena leta 1923, je v zadnjih dveh desetletjih prejela obsežno prenovo, vključno z obnovami tal, stropov in oken, barvanjem in gradnjo podpornih zidov. Ta tradicionalna domačija je v preteklih letih postala prizorišče različnih kulturnih in izobraževalnih dogodkov.

Alojz Šribar je v zaključku praznovanja izrazil zahvalo vsem posameznikom, ki so prispevali k zbirki, in se zahvalil vsem donatorjem, sponzorjem in podpornikom.

Po uradnem delu dogodka so se obiskovalci podali na ogled etnoloških predmetov v notranjosti stare kmečke hiše, ki bo naslednje leto praznovala 150 let. Dogodek se je zaključil z druženjem in prigrizki na dvorišču domačije.

krško
leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja