Skip to main content
V Posavju 22.1° C Četrtek, 2. 2024
13.06.2023
13:12
Božidar Jakac
Foto: Fototeka Galerije Božidar Jakac
V Galeriji Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki v soboto, 17. junija 2023, ob 20. uri, odprli razstavo Božidar Jakac, Prenovljena postavitev stalne zbirke.

Prenovili so postavitev stalne zbirke z deli Božidarja Jakca

Božidar Jakac (1899 - 1989), znani slovenski slikar in grafik je bil tesno povezan s Kostanjevico na Krki, saj je bila iz bližnje vasi Slinovce po rodu njegova mati. Tudi to je botrovalo, da je leta 1974 novoustanovljeni galeriji, ki nosi njegovo ime, daroval obsežen opus grafik, pastelov in olj. Njegovemu zgledu so z donacijami umetniških del sledili umetnik Tone Kralj in dediči kostanjeviškega umetnika Jožeta Gorjupa. Prvo odprtje treh stalnih zbirk omenjenih umetnikov sega v leto 1976. Izbor del in njihovo umestitev v razstavišče je, za svojo postavitev, opravil Božidar Jakac sam. Leta 1999 je, po prenovi prostorov, delnem restavriranju in pridobitvi novih del, postavitev pripravila kustodinja Galerije Božidar Jakac, Barbara Rupel. Dosedanja postavitev stalne zbirke, ki so jo pripravili avtorji Andrej Smrekar, Milček Komelj, Goran Milovanović in Jovo Grobovšek, je bila na ogled od leta 2009, in je nastala ob obeležitvi 110. obletnice rojstva umetnika.

V dveh posodobljenih prostorih razstavišča je sedaj umeščena prenovljena stalna postavitev, ki vsebinsko sledi kronologiji umetnikovega življenja in dela. Na ogled je izbor 83 umetniških del zbirke Božidarja Jakca, ki sicer obsega več kot 2600 enot. Izmed predstavljenih na novi postavitvi je 29 slik, 48 grafik ter 6 risb, ki časovno pokrivajo Jakčevo ustvarjanje vse od mladostnega obdobja in praškega akademskega obdobja, preko zrelih del krajin in portretov prepoznavnega Jakčevega liričnega realizma do njegovih partizanskih grafik in velikih grafik njegovega zadnjega obdobja, ki segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. V razstavišče sta umeščeni tudi dve vitrini. V prvi je v elektronski obliki mogoče prelistati izbor skic in risb iz risarskih dnevnikov Božidarja Jakca, ki so nastajali med njegovim študijskim obdobjem v Pragi ter na potovanjih v prvi polovici 20. let prejšnjega stoletja. Druga vitrina ima pedagoški značaj, v njej pa je na ogled izbor grafičnih matric in pripomočkov in slikarska paleta, ki bodo ustvarjalni proces izdelave grafik in slik približali obiskovalcem ter mlajšemu občinstvu.

Kristina T. Simončič

BOŽIDAR JAKAC

PRENOVLJENA POSTAVITEV STALNE ZBIRKE

Kustodinja prenovljene postavitve: Kristina T. Simončič
Lokacija: Galerija Božidar Jakac – razstavišče Božidarja Jakca
Odprtje razstave: na Poletno muzejsko noč, v soboto 17. junija, ob 20. uri

Naslovna fotografija:

Tihomir Pinter
Portret Božidarja Jakca, 1980
črno-bela fotografija
inv. št.: GG 7161
(fototeka Galerije Božidar Jakac)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja