Skip to main content
V Posavju 16.1° C Sobota, 27. 2024
26.02.2024
06:38
Foto: Sonja Levičar
Kulturno društvo Leskovec pri Krškem je na dan slovenskega kulturnega praznika izvedlo tradicionalni Prešernov literarni pohod.

Tradicionalni Prešernov literarni pohod

Dogodek, na katerem se prepletata ljubezen in spoštovanje do slovenskega jezika in literature, ki iz nje izhaja ter pohodniško-rekreacijska komponenta.

Po zboru pred uveljavljenim izhodiščim mestom, pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, je sledila pot po ustaljeni poti. Samo začetni del je potekal mimo domače leskovške cerkve in pod tamkajšnjim župniščem, nato pa smo korake ubirali po dolini Vejer, čez Ferjanovo. Med potjo smo občudovati prve spomladanske cvetlice, ki so sramežljivo kukale izpod listja in zgodaj ozelenelega travja po gozdnih in travniških stezah.

Prešernovega literarnega pohoda se je podobno kot preteklo leto udeležilo lepo število članov društva, saj se nas je skupno zbralo nekaj manj kot štirideset. Med udeleženci so bili tudi otroci, ki so na način reka “prijetno s koristnim” spoznavali, tako kot ostali, traso, naravo in kulturni opus našega najveljega pesnika Francetra Prešerena.

Ko smo prispeli do Mavzoleja Anastazija Grüna, smo najprej okrepčali s toplimi napitki in osvežilnimi pijačami ter se posladkali s sladkimi dobrotami izpod rok nekaterih članic leskovškega kulturnega društva. Nato je Sonja Levičar, vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem, odklenila mavzolej in v notranjosti kratko orisala življenje in delo članov rodbine, ki ima tam svoje zadnje počivališče. Pri mavzoleju smo tudi poskrbeli za spominsko fotografiranje. Že od tam se nam je odprl razveseljujoč pogled na Grad Šrajbarski Turn, ki je prav v tem času deležen obnove strehe, kar je v posobno veselje in zadovoljstvo tako Mestni četrti Leskovec pri Krškem kot Kulturnem društvu Leskovec pri Krškem - oboji namreč že vrsto let poudarjamo pomembnost ohranjanja in vzdrževanja te markantne stvabe, ne le za Slovence, pač pa tudi za tujce. Ti so v preteklosti že izkazali interes za ogled gradu in med drugim domačinom vlili dodaten zagon za poudarjanje pomena te naše skupne neprecenljive kulturne in zgodovinske dediščine ter široke spremljajoče ponudbe, ki jo lahko približamo gostom.

Fotogalerija (Foto: Sonja Levičar):

Ko smo se od mavzoleja spustili proti grajski stavbi, sta nas v grajskem parku z nasmehom pričakali Mira Olovec in Mirjana Marinčič ter pohodnikom po zasluženem opravljenem skorajda že zaključenem krožnem delu poti postregli s kuhanim vinom in kuhanim čajem ter okusnimi rogljički. Za pogostitev je tudi letos poskrbela Mestna četrt Leskovec pri Krškem.

Udeležencem je bil namenjen pozdrav s strani vodje literarne sekcije D. Jazbec z zahvalo za prisostvovanje in povabilom, da se ta tradicija nadaljuje tudi v bodoče, prav tako pa so bili prenešeni pozdravi s strani predsednika Kulturnega društva Leskovec pri Krškem Filipa Černelča, ki je bil kljub službeni zadržanosti v mislih s pohodniki.

Sledil je kulturni del dogodka, z branjem Prešernovih pesmi. Iz Poezij, ki so časovno pestrost izkazovale že preko pogleda na naslovnice in formate (nekatere mlajše, druge starejše, spet nekatere v žepni izdaji in druge večje) smo prebirale Verica Rep, Doroteja Jazbec, Mirjana Marinčič, Karolina Cizerle in Sonja Levičar, posebej prisrčen pa je bil spontan prehod iz branja v prepevanje - ena od članic literane sekcije leskovškega kulturnega društva je namreč začela s prebiranjem Od železne ceste, ki pa se je na pobudo Danila Siterja prelevila v ritme. Zapeli smo, malo po spominu (starejši so se jo namreč v šoli, podobno kot mlajši O, Vrbo, morali naučiti na pamet in jo znajo še danes), malo pa smo kukali v pesniške zbirke.

Nekaj besed je namenil še predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem, ki je izrazil zadovoljstvo nad potekajočo obnovo strehe in nakazal prizadevanja, da se nekaj stori tudi z vidika zaraščenosti, ki pravzaprav del gradu zakriva in dejal, da so premiki dobordošli, saj je idej, kaj vse je mogoče umestiti pod okrilje Šrajbaerskega Turna tako veliko, da bi jih lahko umestili v/pod dva takšna objekta.

Zaključni del poti je predstavljal le še spust navzdol, s pogledom na obstoječe, ponekod pa že nekdanje sadovnjake griča Marof, in Prešernov literarni pohod sklenili na izhodiščnem mestu. Še preden bi se uspelo mračiti, smo tako uspešno zaključili dogodek, polni prijetnih vtisov, z zavedanjem, da smo na dela prost dan, na državni praznik, naredili precej dobrega zase (za dušo in telo), posredno pa tudi za društvo in skupnost.

Doroteja Jazbec, vodja literarne sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem

pohodništvo
leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja