Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
01.03.2021
09:56
V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je na ogled 15. postavitev tamkajšnje stalne razstave.

Razstava Potovanje v školjko

15. postavitev stalne razstave Bogdana Borčiča

KOSTANJEVICA NA KRKI Na letošnji postavitvi v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića predstavljajo izbor 23 umetnikovih grafik in skic, datiranih v prvo polovico 70. let prejšnjega stoletja, na katerih kot glavni protagonisti zgodbe nastopajo lupine školjk in morskih polžev. "To potovanje v Školjko, se je začelo v začetku sedemdesetih let, ko je Borčić prvič uzrl školjke kot nek res zanimiv likovni motiv, ki je v tem času prevladal med njegovimi morskimi motivi oziroma motivi Mediterana, v katerega je bil Borčić zelo vpet," pove Kristina T. Simončič, Galerija Božidar Jakac.

Prehod iz prejšnjih ciklov se je zgodil tudi na formalni ravni

"Borčić spremeni svoj dvodimenzionalni likovni jezik v trodimenzionalnega in školjko upodablja pravzaprav z veristično natančnostjo, lahko rečemo tudi z znanstveno natančnostjo." Hkrati je spremenil tudi gradnjo in členitev grafičnega lista, in sicer na več različnih kvadrantov, v katerih ima vsak od njih nek svoj prostor, pojasnjuje Simončičeva. "Tako, da se zgodi, da je na istem grafičnem listu lahko množica različnih perspektiv."

V grafičnih listih tudi pisana beseda

V grafične liste je avtor vključil tudi pisano besedo, in sicer izseke iz svojega delovnega dnevnika. "Kateri pa niso namenjeni branju, ampak delujejo samo kot celota, ki opozarja na to prisotnost umetnikove roke, torej ravno preko njegovega rokopisa." Pozorno oko gledalca bo opazilo, da se na različnih delih pojavljajo enaki detajli. "Tako, da se že v tem obdobju kasnejši Borčićev princip konstrukcije grafičnega lista. In sicer, da je umetnik uporabil enake matrice na več odtisih, torej da jih je recikliral," doda Simončičeva.

Znanstven pristop

Borčić se je popotovanju in raziskovanju širokega in večplastnega polja razmerij med naravo in umetnostjo, zgoščenega v obliki in simboliki školjke, posvetil z nič manj kot znanstvenim pristopom. "Tudi na ta način, da je s pomočjo družine in prijateljev zbral precej široko zbirko teh lupin morskih mehkužcev. Nekatere izmed teh školjk je dal prerezati ali pa rentgensko poslikati, tako da je lahko resnično pogledal v njihovo notranjost in nekako razgaljil te školje do njihovih osnovnih geometrijskih oblik."

Školjke so lahko pomenile simboliko čistosti in tudi erotike

Lupine školjk in morskih polžev so imele skozi zgodovino različno simboliko. "V 16. stoletju so jih zaradi njihove lepe kiparske oblike postavljali kot v sobi čudes. V 17. stoleju so jih umetniki slikali na tihožitjih kot simbole minljivosti, saj če pomislimo so školjke res samo predmeti lupine bitij, ki so nekoč v njih živele , ki so v njih oobstajala. Hkrati so školjke lahko pomenile tudi simboliko čistosti in tudi erotike, če pomislimo samo na rojstvo boginje Venere.," še pove Simončičeva.

15. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića

Razstava bo na ogleda do začetka februarja 2022

Borčić si jih je prisvojil in jih v svojih delih razgalil pred gledalci. Iz vsakdanjih predmetov jih je povzdignil v osebne znake, ki v množici interpretacij spajajo preteklost z bežečimi trenutki življenja umetnika. Razstava je na ogled do začetka februarja 2022.

(eP)

kostanjevica na krki
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja