Skip to main content
V Posavju 5.9° C Četrtek, 25. 2024
18.01.2023
15:24
100-letnica nogometa v Krškem
Foto: ePosavje.com
Razstava Gol, gol, gol je Krškega simbol je posvečenega 100-letnici nogometa v Krškem.

100-letnica nogometa v Krškem

KRŠKO Naslov razstave Gol, gol, gol je Krškega simbol izvira iz klubske himne, ki jo je pred 2. svetovno vojno napisal Alfred Istenič st. Obiskovalci razstave se najprej ustavijo pri kiosku, ki stoji pri Stadionu Matije Gubca, kjer si ogledajo vstopnice iz časa tekem v prvi in drugi ligi. "Ta kiosk je v bistvu zelo znamenit, je delo Saše Mehtiga s konca šestdesetih let in smo zelo ponosni, da še stoji na mestu pred stadionom, čeprav je seveda potreben obnove in skrbi," je povedala ena od avtoric razstave Nina Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško.

Najstarejše so kopačke iz leta 1957

V istem prostoru je na ogled video, v katerem otroci iz nogometne šole razložijo pravila igre nogometa, ter umetna trava, ki je za krški nogomet velik doprinos. Razstava nato kronološko nadaljuje pripovedni lok. Nina Sotelšek nadaljuje, da so v času pred razstavo pridobili več kot 1500 fotografij. "Seveda pa so zelo pomembni tudi predmeti, ki smo jih pridobili," dodaja. Najstarejše so kopačke iz leta 1957, ki jih je nosil Boško Karabaš. "Potem imamo tudi kopačke iz leta 1982, ki jih je nosil Zdravko Špoler. Seveda pa so zelo dragocene tudi članske izkaznice. Najstarejša od Vinka Bosine je iz leta 1936, iz 1939 pa tudi od Alfreda Isteniča starejšega," dodaja.

Nuclear Power Boys

Posebno pozornost so namenili navijaški skupini Nuclear Power Boys, ki podpira Nogometni klub Krško, oblikovala pa se je v začetku devetdesetih let. Soavtorica razstave Anita Radkovič dodaja, "da je bila to skupina nekaj fantov takrat med njimi so bili Boštjan Pirc Boki, Dražen Radej Burek. Primož Pirc Sigma, Marko Novak, Jerry in Janko Omerzu Cacki. To se nam je zdelo zanimivo, da te njihove nadimke ohranimo. Moji navijači so nekako v večih fazah delovali. Sprva so bili to, kot sem rekla ultrasi, ki so bili malo bolj energični. Potem v obdobju, ko je Krško igralo v drugi nogometni ligi med 2002 in 2015, to navijaštvo preide, bom rekla v en širši spekter, kjer se mu priključijo tudi družine, otroci. V igranju v prvi nogometni ligi je od 2015 do 2022 pa potem gonilna sila tega navijaštva postane Matjaž Černoga."

Stadion Matije Gubca

Mini tribuna s sedeži iz Stadiona Matije Gubca

Obiskovalci se najdlje zadržijo v kotičku z mini tribuno s sedeži iz Stadiona Matije Gubca. Tu si lahko ogledajo tudi del tekme, ki je Nogometni klub Krško 30. maja 2015 popeljala v prvo ligo. Del razstave so namenili še nogometu na Senovem in posavskim nogometašicam. 

Nogomet na Senovem

"Vse je nastalo bolj iz ene šale, iz ene stave, ker so dekleta hodila gledat fante na treninge in občasno seveda tudi motila te treninge. No, in ob tej stavi je nastalo pač eno vprašanje, če bo rezultat določen, kot so se ga dogovorili, da bodo ta dekleta začela trenirati. In to se je res zgodilo. Sprva so trenirale na Senovem, potem so se pa pridružile fantom na stadionu, mlajšim moškim selekcijam," dodaja Anita Radkovič.

Mladinski nogomet

Razstava se dotakne tudi mladinskega nogometa oziroma nogometne šole, ki je pomembno delo zagnala v devetdesetih letih. "In vse to se v bistvu potem rezultira že takoj po letu 2000. Več igralcev gre skozi vse selekcije te šole in leta 2002 krški nogometni klub pride v drugo ligo z domačimi igralci, predvsem kar je zelo pomembno in v bistvu tudi naslednje desetletje je nogometna šola zelo uspešna. Recimo leta 2013 se selekcija U-14 udeleži tekmovanja na Švedskem, kjer med 183 ekipami osvoji prvo mesto. Ta pokal imamo tudi na razstavi," je povedala Nina Sotošek.

Prva liga, NK Krško

Razstavo bodo še dopolnjevali

V Mestnem muzeju Krško so stare fotografije, dokumentarno gradivo, drese, kopačke, navijaške rekvizite in podobno zbirali eno leto. "Ljudje so sodelovali pri zbiranju, pri izboru predmetov, pri pregledovanju tekstov. Govorili so nam o svojih izkušnjah z igranjem, pomagali so nam identificirati ljudi na fotografijah. Zelo pomembno je, da so nam pomagali sestaviti izbor ljudi, ki so zaznamovali 100-letnico. Namreč, to je najtežja naloga. In tudi po otvoritvi razstave še vedno nadaljujemo zbiranje, seveda gradiva je še veliko," je še povedala Nina Sotošek.

Kdaj si jo lahko ogledate? V odpiralnem času Mestnega muzeja Krško

Razstavo bodo v letošnjem letu dopolnjevali in izdali razstavni katalog. Razstava, ki so jo odprli decembra, je na ogled vse do konca letošnjega leta, in sicer od ponedeljka do sobote v odpiralnem času Mestnega muzeja Krško

krško
nogomet
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja