Skip to main content
Petek, 22. september 2023
16.03.2023
11:55
Razstava Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici Krško
Foto: Matjaž Bračun
Planeti. Nazaj na zemljo je nova samostojna razstava ljubiteljske kiparke Hedvike Cener, ki jo je umestila v nove prostore Valvasorjeve knjižnice Krško. Otvoritev je potekala 10. marca.

Razstava Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici Krško

KRŠKO Kakor njeni predhodni razstavi v prostorih krške knjižnice, Drevo, simbol življenja (2012) in Indijanska kultura (2015), tudi tokratna razstava v glavno vlogo postavlja naravo. 

Razstava ni zgolj prijetna na pogled, temveč je tudi okrepljena s kritičnim pogledom, pozivom in ponujeno katarzo, ki je v naravi, naravnem. Kajti glas narave je jezik, ki živi tiho, manj opazno, manj vsiljivo. Je jezik življenja. Zapisan je v vsakem posamezniku, razumemo ga vsi, a marsikdo ga zaradi hitrega življenjskega tempa in drugih pritiskov ne sliši več. Hedvika Cener prepozna in opozarja na jezik narave, zato je tudi tokratno razstavo zasnovala kot poziv k miroljubnosti, klic k vrnitvi in čutenju narave.

Hedvika Cener svoja občutenja in razmišljanja že vrsto let preliva v kiparske izdelke. Bila je članica Društva likovnikov Krško Oko, v predkoronskem obdobju je pet let uspešno sodelovala z Ljudsko univerzo Krško. Pod njenim okriljem je združila ljubiteljske kiparje iz Posavja in soustanovila skupino Samorastniki, kjer je kot kiparka animatorka sooblikovala tečaje modeliranja z glino pod mentorskim vodstvom akademskega kiparja Lovra Inkreta. Sodeluje tudi z Večgeneracijskim centrom Krško, kjer na delavnicah predaja svoje znanje otrokom in mladim. Omenjena sodelovanja, kiparkino delo in osrednjo nit tokratne razstave je predstavila Mojca Pompe Stopar z Ljudske univerze Krško, ki je med drugim poudarila, da Hedvika Cener »za vsemi stvarmi išče globino in širino. Najraje ima motive iz narave.

Fotogalerija (Foto: Matjaž Bračun):

Na ogled nam je postavila planete – vse v barvi zlate in modre, barvi zemlje in neba. Nebo je modro, zemlja pa je zlata. Brez zemlje ni življenja. Kot sama pravi, je ta razstava »klic ljudem v sili«, da se ponovno zavemo pomena zemlje, narave in spremenimo svoj odnos do vsega, kar nas obdaja.« Prireditev so sooblikovali Biserka Bračun z igranjem na gong, Maruša Ferenčak in Žan Bračun z vokalno-instrumentalnim nastopom ter najmlajša članica skupine Samorastnikov Urška Bračun, ki je s predajo šopka babici uradno otvorila razstavo, ki bo na ogled do 5. aprila. Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.

Urška Šoštar, Valvasorjeva knjižnica Krško

valvasorjeva knjižnica krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi