Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
29.05.2023
22:48
Razstava Lepota Tajvana 2023
Foto: Posavski muzej Brežice
V torek, 23. maja 2023, ob 19.00 so v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice odprli mednarodno gostujočo razstavo Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023.

Lepota Tajvana 2023/The Beauty of Taiwan 2023

BREŽICE Razstava bo na ogled do 30. maja 2023. Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Glasbeni program na odprtju so prispevale Pevke izpod Bočja.

Gostujoča razstava Lepota Tajvana 2023 je del projekta predstavitve umetnikov iz Tajvana, njihovega dela in kulture svetu. Razstavo je predstavil kustos gostujoče razstave Huan H. Su, ki po dveh gostovanjih v letu 2018 in 2019, k nam prihaja z novo postavitvijo osemindvajsetih likovnih del trinajstih umetnikov. Med zbranimi likovnimi deli je tudi šest del umetniškega dvojca iz Hong Konga. Z razstavo, ki je k nam prišla iz Berlina in Švice, želi vzpostavljati most med kulturnimi tradicijami in kulturno izmenjavo s Slovenijo in preostalim svetom. Tokrat so v Brežice s kustosom Huan H. Sujem prišli člani delegacije Tajvanske diaspore iz ZDA in trije umetniki, slikarka Miao-Feng Lin, ki se je na razstavi predstavila z delom Bog blagoslovi Tajvan (God Bless Taiwan) in umetnika iz Hong Konga, ki skupaj ustvarjata pod imenom Lumli Lumlong. Na razstavi se predstavljata s šestimi deli Sladokusec iz Hong Konga (Hong Kong Foodie), Ljudje zidu iz rdeče opeke (Red Brick Wall People), Človek s tisočimi rokami (Thousand Hands Man), Ljudje z opranimi možgani (Brainwash People), Ljudje nacionalnega izobraževanja (National Education People) in Skriti načrt (Hidden Agenda). Z likovnim delom z naslovom Cesta Palos Verdes Dr. (Palos Verdes Dr.) pa se je tokrat predstavil tudi kustos razstave Huan H. Su.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Ob razstavi leta 2018 je Posavski muzej Brežice prejel dve donaciji. Prva je likovno delo (olje na platnu) Mati Gora umetnice Verone Yu-Lei Tsai, ki se je tudi leto kasneje na razstavi predstavila z deloma (oba olje na platnu) z naslovoma Mlado dekle (Young Girl) in Legenda (Legend). Ob tej donaciji so v dar prejeli še tajvansko žensko nošo etnične skupine Amis iz 20. stoletja. Donatorji noše so bili Hawaii Lucoral Museum, gospa Nancy Chow ter Dr. in gospa Shiong Shiang Lee. Ob razstavi leta 2019 pa je Posavski muzej Brežice prejel donacijo likovnega dela umetnika Hsu Mon-Chaija z naslovom Ples s Kvadrati (Dancing with the Squares).

Umetniki so v posavju preživeli dva dni. V torek so si po postavitvi razstave ogledali zbirke Posavskega muzeja Brežice. Zvečer je sledilo odprtje razstave v Malem avditoriju Brežiškega gradu s slavnostnim prerezom traku. Naslednji dan so si ob sprehodu ogledali mesto Brežice in Vodovodni stolp. Sledil bo obisk koncerta MeMPZ Gimnazije Brežice in MeMPZ Veter v Viteški dvorani. Popoldne je sledil ogled stalnih in občasnih razstav v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Ogled Posavja so nadaljevali v Podbočju, kjer jim je znamenitosti kraja predstavila Ivanka Černelič Jurečič. Večer so zaključili v vinorodni vasi Gazice, ob pokušanju vin z direktorico Posavskega muzeja Brežice, Alenko Černelič Krošelj. Gostje so v naslednjem jutru nadaljevali pot po Evropi.

Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice

posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam