Skip to main content
V Posavju 8.6° C Sobota, 27. 2024
12.06.2023
13:27
foto: ePosavje
V Večgeneracijskem centru Krško, ki deluje v sklopu Ljudske univerze Krško, na ogled postavili ročna dela tamkajšnjih članic ročnodelske skupine. Razstava je tradicionalna, poteka vsaki dve leti.

Na ogled postavili ročna dela rokodelske skupine Večgeneracijskega centra Krško

V Večgeneracijskem centru Krško so otvorili razstavo z deli rokodelske skupine Večgeneracijskega centra Krško, ki deluje v sklopu Ljudske univerze Krško. Njena direktorica Nataša Kršak je povedala, da je ponosna, da so rokodelke "že vrsto let del našega železnega repertoarja, ki s svojimi izdelki in ustvarjalnim zagonom bogatijo naš vsakdan, naše Tedne vseživljenjskega učenja, naše prireditve ter da ustvarjajo v vedno novih tehnikah in ohranjajo vedoželjnost in ustvarjalnost". Poudarila je še, da se ukvarjanje s tovrstnimi ročnimi deli, pripomore k bolj zavestnemu in ustvarjalnemu, predvsem pa manj stresnemu in bolj zdravemu življenju. Gre namreč za ponavljajočo se dejavnost, pri kateri se možgani znajdejo v podobnem stanju, kot je prisotno med meditacijo ali jogo. Um se osredotoči na tukaj in zdaj, lajša se pa tudi osredotočanje na dihanje.

Fotogalerija (Foto: ePosavje)

Skupina ustvarja pod imenom "Z iglo in kvačko"

Skupina dvajsetih žensk se vsakotedensko srečuje v prostorih Ljudske univerze, kjer so se najprej začele ukvarjati s kvačkanjem in pletenjem, iz leta v leto pa iščejo nove tehnike, pridobivajo nova znanja ter razvijajo svoje ročne spretnosti. Svoje izdelke tradicionalno predstavljajo na razstavah, ki potekajo vsako drugo leto. Letošnja je še prav posebej bogata, saj so predstavili izdelke, ustvarjene z novo osvojeno tehniko imenovano quiling. Mentorica ročnodelske skupine Branka Golob je izpostavila, da sta se s še eno izmed ustvarjalk, pod pokroviteljstvom Ljudske univerze Krško, v Istanbulu, naučile nove tehnike. Pridobljeno znanje quiling tehnike sta uspešno prenesli na članice skupine, ki so novo tehniko osvojile v zgolj štirih dvournih delavnicah. Izdelki ustvarjeni prav s to tehniko so že na ogled na letošnji razstavi.

"Cvetje iz krep papirja nama je kot jutranja kavica"

Upokojena zakonca Zvonko in Verena Mikša sta prava mojstra v izdelovanju rož iz krep papirja, s čimer se ukvarjata že dobrih šest let. Prihajata iz Dornave pri Ptuju, vabilu na razstavo pa sta se, kot pove Zvonko, odzvala zato, "ker jima je pristen odnos, ki sta ga doživljala na drugih razstavah" dal zagon za ogled del drugi ročnodelskih ustvarjalcev. Verena je dodala, da so "izdelki čudoviti in unikatni", izdelani z različnimi tehnikami. Kot sta še dodala, je njun moto "cvetje iz krep papirja nama je kot jutranja kavica". Kot častnima gostoma so jima člani krške rokodelske skupine podarili majico z njuno fotografijo in napisom: "Za naju je krep kot jutranja kavica".

krško
večgeneracijski center posavje
razstava

Pridružite se nam

Novice iz Posavja