Skip to main content
V Posavju 7.7° C Torek, 23. 2024
16.10.2022
13:19
Razstava Transformacija lesa
Foto: Galerija Božidar Jakac
V Kostanjevici na Krki bodo naslednji petek odprli skupinsko razstavo Transformacija lesa.

Transformacija lesa

KOSTANJEVICA NA KRKI Skupinska razstava Transformacija lesa, ki je bila izvorno predstavljena v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti (NMMU) v Zagrebu, predstavlja dela nekaterih osrednjih hrvaških likovnih umetnikov 20. in 21. stoletja, ki so uporabljali les kot material svojih kiparskih del. Razstava v Kostanjevici na Krki je nekoliko spremenjena in prilagojena prostoru, poleg tega pa dela hrvaških umetnikov postavlja v dialog z nekaterimi izbranimi deli umetnikov iz zbirke Galeriji Božidar Jakac (GBJ).#

Razstava naslavlja pomen lesa, dreves in gozda za obstoj človeške vrste, kakor tudi za njen odnos do narave. Na pričujoči razstavi je predstavljenih 50 del hrvaških umetnikov iz zbirke NMMU in 18 del umetnikov iz zbirke GBJ. Izbrana dela odkrivajo presenetljive oblike lesa kot prvinskega naravnega materiala v svojih številnih transformacijah, ki so se odvijale v obdobju preteklih stotih let. Avtorica razstave je Tatijana Gareljić (NMMU), v sodelovanju z Miho Colnerjem (GBJ).

Interakcija človeka in dreves je pogojena z željo človeka po ohranitvi lastne eksistence, vendar je zgodovina civilizacije hkrati tudi zgodovina transformacije lesenih oblik. Ko človekova potreba po ustvarjanju in oblikovanju presega utilitarnost, transcendira tudi v umetnost. Inventivnim premislekom in veščinam imanentne lastnosti lesa postajajo artefakti. (Tatijana Gareljić)

Sodelujoči umetniki: Petar Barišić, František Bilek, Peruško Bogdanić, Iris Bondora Dvornik, Vojta Braniš, Boris Brzić, Dragica Čadež, Lojze Čampa, Ferdo Ćus, Ljubo De Karina, Josip Diminić, Joško Eterović, Vinko Fišter, France Gorše, Petar Hadži Boškov, Kažimir Hraste, Ante Jakić, Ksenija Kantoci, Dora Kovačević, Kuzma Kovačić, Ivan Kožarić, France Kralj, Tone Kralj, Vasko Lipovac, Ivan Lovrenčić, Dubravka Lošić, Bata Marianov, Armando Marrocco, Carlos Medina, Ivan Meštrović, Matko Mijić, Sofija Naletilić Penavuša, Silvan Omerzu, Izvor Oreb, Šime Perić, Ivan Picelj, Oto Rimele, Branko Ružić, Jože Slak Đoka, Petar Smajić, Damir Sokić, Aleksandar Srnec, Dalibor Stošić, Marin Studin, Juraj Škarpa, Goran Štimac, Miroslav Šutej, Dušan Tršar, Šime Vulas, Josip Zeman, Zlatko Zlatić, Mirko Zrinšćak, Bogosav Živković.

Razstava bo na ogled do 23. februarja 2023

Razstavo bo odprl veleposlanik Republike Hrvaške v Sloveniji Boris Grigić. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Nacionalnim muzejem moderne umetnosti iz Zagreba, bo na ogled do 19. februarja 2023.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Fotografije:
1. Ivan Kožarić, Reagiranja, 1956-1978. Iz zbirke NMMU.

2. Jože Slak Đoka, Praslika, 2007. Iz zbirke GBJ.
3. Dušan Tršar, Peščena ura (Srečanje), 1968. Iz zbirke GBJ.
4. Vasko Lipovac, Kuglaš, 1971. Iz zbirke NMMU.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam