Skip to main content
V Posavju 7.4° C Sreda, 24. 2024
06.03.2023
07:57
Upor v Galeriji Božidar Jakac
Foto: ePosavje.com
Razstava Upor 1573-2023 se ob 450. obletnici velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora posveča likovnim motivov na to tematiko, ki so jih ustvarili avtorji 20. in 21. stoletja.

Razstava rezultat čezmejnega sodelovanja

KOSTANJEVICA NA KRKI "Na sami razstavi so tako postala dela 19 avtorjev, ki so se s to tematiko soočali v različnih družbenih okoliščinah in časovnih obdobjih. Avtor postavitve je kustos Miha Colnar," je o razstavi povedala Kristina T. Simončič iz Galerije Božidar Jakac. Razstava je del večjega čezmejnega projekta upor v katerem sodeluje šest muzejskih institucij, tri hrvaške in tri slovenske. Slovenske institucije so Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice in galerija Božidar Jakec, iz Hrvaške pa sodelujejo Muzej seljačkih buna Gornja Stubica, muzej Brdovec in muzej grada Zagreba.

Izšla bo tudi publikacija

V okviru projekta bo izšla tudi publikacija oziroma vodnik po poteh tega velikega hrvaško slovenskega kmečkega upora. "Sicer pa lahko obiskovalci v Galeriji Božidar Jakac vedno občudujejo kar nekaj del na tematiko kmečkega upora, saj so del stalne postavitve Toneta Kralja. Predvsem na galerijskem dvorišču lahko občudujejo lesene reliefe in ogromen celopostavni kip Matije Gubca, ki ga je Tone Kralj izdelal leta 1973, torej ob 400. obletnici velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ko je tudi nastalo največ del na to tematiko," še dodaja sogovornica. Razstava Upor je v galeriji Božidar Jakec sicer na ogled vse do sredine decembra.

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice