Skip to main content
V Posavju 8.8° C Sreda, 24. 2024
23.10.2022
17:33
Ograja, gledališka predstava
Foto: ePosavje.com
V Kulturnem domu Krško so pripravili premiero gledališke predstave avtorja in režiserja Roka Sande z naslovom Ograja. Domačin se na odre vrača z novo predstavo, Ograja je komedija in farsa v enem.

Ograja

KRŠKO Domači dramatik in režiser Rok Sanda se na gledališke odre vrača z novim besedilom in močno lokalno zasedbo. "Tokrat se preselimo v nek drug čas, ko je civilizacija razpadla in se kot norci zapiramo za ograje pred nevarnostmi, ki nam pretijo z vseh strani. Ograja, zadnji branik civilizacije bi skoraj lahko spominjala na butalce, če bi ti živeli v času post-apokalipse. Obeta se obilica smeha, saj predstava od začetka do konca ne popušča s svojim humorjem idiotizma," pravijo v povabilu na predstavo.

Zadnji branik civilizacije

V predstavi nastopajo Rok Sanda, Goran Miljanović, Maksi Bogovič, Nina Babič, Nina Pugelj, Martina Letojne in Zvonko Marinič. Režiser in scenarist Rok Sanda hkrati v predstavi igra tudi Šenteja. "Že tako sem navajeni biti v dvojni vlogi. Kot dramatik napišem tekst in kot režiser ga postavljam na oder, kar je hitro lahko nevarna vloga. Hitro se lahko zaljubiš v svoj tekst in ga kot režiser nočeš spreminjati, kar ne smeš delati. Tekst je sekundaren, prvi so igralci, pa interpretacija. Konec avgusta je v zasedbi prišlo še do enega izpada in sem bil prisiljen vstopiti v vlogo enega od igralcev. Sem v trojni funkciji. Veliko mi pomaga asistentka režije Eva Rolih, ki mi služi kot oči v dvorani, da lahko preverimo. Brez nje in kamere bi to težko naredil," o svoji vlogi v predstavi in ob njej pravi Sanda.

Gavro

Maksi Bogovič igra vlogo Gavra, za katerega pravi, da je zanimiv lik. "Zaveda se svoje pomembne funkcije, da straži taborišče. Obenem pa ima zanimive probleme, ker ne dojema stvari tako hitro, kakor bi si drugi želeli. Je najmanj inteligenten član te druščine, ki se je utaborila v tem taborišču in je hkrati noro zaljubljen v Tinejo, v punco v taborišču. Vse skupaj mu v njegovi glavi dela takšne probleme, da težko procesira svet okoli sebe."

Novina

Goran Miljanović se predstavlja kot Novina. Lik se v taborišču pojavi na novo, ko pride prositi za vodo. "Novina je eden tistih, ki sproži celotno predstavo, ko vidimo kako se zapletejo stvari. Novina je kot nekdo, ki se počuti vzvišeno nad vsemi, ker se mu vsi v taborišču zdijo neumni." Nina Babič z Rokom Sando sodeluje prvič. "Glede na to, da se malo poznava, imam vlogo Svetanje, vaške vešče in ljubice poglavarja. V tej vlogi sem se kar dobro znašla, glede na to, da je Svetanja odštekana, ukvarja se z duhovi, čara, šloga. V igri si je to sama izbrala. To ni kot vloga vloga v igri. V vasi za ograjo, v kateri živimo, si je sama dodelila ta naziv."

Predstava Ograja

Za glasbo je poskrbel Andrej Černelč

Ob nastopajočih je pomembna tudi vloga spremljevalnega osebja. Za glasbo je poskrbel Andrej Černelč. "Že večkrat sem sodeloval z Rokom pri dveh filmskih projektih in to je zdaj drugi gledališki projekt. Nekako sva se navadla, da jaz delam muziko in včasih prispevam k atmosferi z zvokom ali kakšnimi efekti. Tokrat sem ustvaril pesmi, da uvedejo v predstavo. Zaključni govor sem poudaril z muziko. Čeprav gre za komedijo, je bil namen narediti resno muziko, ki naj bo kontrast temu smehu in ki naj podčrta, da gre za resne teme, kljub temu, da gre za komedijo."

Predstavo so začeli ustvarjati v 2020

Predstava Ograja je predstava treh sezon skupaj, pa je povedal David Radej. Predstavo so začeli ustvarjati leta 2020, s spremenjeno ekipo ter vsemi omejitvami v zadnjih dveh letih zaradi epidemije COVID19 pa so jo jeseni 2022 je spravili na oder.

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja