Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
14.11.2022
08:09
Teden splošnih knjižnic, Knjižnica Brežice
Foto: Knjižnica Brežice
Med 14. in 18. dnem letošnjega novembra bodo splošne knjižnice širom po Sloveniji obeležile svoj praznični teden. Praznovanje pa bodo v Knjižnici Brežice podaljšali še za en dan, do vključno sobote.

Teden splošnih knjižnic v Knjižnici Brežice

Teden splošnjSlovenske splošne knjižnice smo sicer dostopne v vseh okoljih, svoje poslanstvo izvajamo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki knjižnično dejavnost izvajajo na 806 postajališčih. Vse enote so skupaj odprte 294.767 ur, kar pomeni 8,4 minute na prebivalca Republike Slovenije oziroma na potencialnega uporabnika knjižnice. Vsako uro odprtosti v prostore splošne knjižnice v povprečju vstopi 22 uporabnikov. Zavedamo se, da imamo splošne knjižnice in hkrati njihovi zaposleni pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, zato povabilo »IZVOLITE (V) KNJIŽNICO IN IZBERITE NJENE DEJAVNOSTI«, velja prav za vsakogar.

V Brežicah bomo skozi ves praznični teden novim članom nudili brezplačen prvi vpis v knjižnico, vse obiskovalce pa bo ob vstopu v knjižnične prostore nagovorila razširjena knjižnična bukvarna. V njej bomo po simboličnih cenah v nakup ponudili raznoliko gradivo. Na mladinskem, strokovnem in leposlovnem oddelku za odrasle vas bomo nagovarjali s tematskimi knjižnimi razstavami.

V torek, 15. novembra, z začetkom ob 9. uri bomo na mladinskem oddelku knjižnice gostili srečanje Zaupam si. Vodila ga bo Maja Trupi, namenjeno pa je nosečnicam in mamicam na porodniški. Izhodišče tokratnega srečanja bo misel »porod je začetek«. Ob 11. uri ta dan pa se bo na strokovnem oddelku knjižnice odvilo odprtje filatelistične razstave razglednic Miklavžev pozdrav. Razstavo pripravljamo v sodelovanju z Društvom zbirateljev Verigar Brežice, njen avtor pa je Konrad Kajtna. Nadvse zanimivo zapuščino minulih let si boste v odpiralnem času knjižnice lahko ogledali do izteka letošnjega leta.

Sredino popoldne, 16. novembra ob 18. uri, je rezervirano za literarni večer ob zaključku programa Posavci beremo skupaj 2022 z gostom dr. Blažem Vurnikom. Dogodek bo potekal v Valvasorjevi knjižnici Krško in je namenjen tako širši javnosti kot sodelujočim v letošnji bralni sezoni posavskih splošnih knjižnic. Palčica, deklica, ki na naših knjižnih policah biva že desetletja, tokrat pa jo bomo spoznali v izvedbi Gledališča KU-KUC, nas bo s svojo zgodbo v Dvorani Savice Zorko nagovorila v četrtek, 17. novembra, ob 17. uri.

Odkriti knjižni zaklad pa je naslov nove rubrike, s katero vas bomo v spletnem okolju, natančneje na Facebook profilu in strani Knjižnice Brežice nagovorili na praznični petek, 18. novembra. Točna vsebina slednje naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Spletna stran in Facebook Knjižnice Brežice sta medija, na katerih najdete podrobnejše opise načrtovanih dogajanj, bogat vir slednjih pa smo tudi zaposleni v knjižnici, zato nas le obiščite.

Naj povabilo zaključimo z besedami Vesne Horžen, predsednice Združenja splošnih knjižnic: »Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, ker hranijo in omogočajo dostop do duha in znanja vsega človeštva. So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati in s tem omogočajo možnosti za prihodnost. Zato je pomembno izvoliti oziroma izbrati knjižnico!«

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja