Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
28.05.2023
19:05
Vadim Fiškin
Foto: ePosavje.com
V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac so odprli razstavo Vadima Fiškina z naslovom Temni časi.

Temni časi

Razstava Vadima Fiškina z naslovom Temni časi je specifičen projekt, ki se preizprašuje o problemu časa, kaj čas sploh je, če čas sploh je in ali je časov več. Vadim Fiškin je v prostor nekdanje samostanske cerkve umestil petdeset ur, ki so vse prebarvane s črno barvo. Zakrita je merska enota za čas, sliši pa se zvok, ki nam na nek način s svojimi nihaji beleži čas.

Fiškin ciklus razvija že nekaj let

"Vadim Fiškin sicer ta ciklus razvija že kar nekaj let. Vendar smo začeli pogovore z njim že pred leti, kajti tudi sam je želel v tem ambientu nekdanje samostanske cerkve - in cerkev običajno ima na zvoniku uro, naša pa je nima - postaviti serijo svojih ur, imenovanih Temni časi," nam je povedal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

50 ur

Naslov razstave se lahko simbolno bere na mnogo različnih načinov, »temni časi« lahko pomenijo marsikaj, običajno pa nekaj negativnega. Milovanović dodaja, "da se mi po drugi strani zdi simbolno zopet tudi v teh časih, ki jih zdaj živimo, ta projekt govori o tem, da imamo tukaj 50 objektov, ki nam daje zvok. Ljudje smo navajeni tako, da ko slišimo uro, tudi pogledamo. Ker hočemo videti, kaj je to in koliko je to. Tega tukaj ni, a imamo 50 ur, ki so objekti zase - lahko rečemo portreti ur."

Vsaka ura ima svoj zvok

Vsaka ura ima svoj zvok, ena je bolj, druga manj glasna. A da projekt funkcionira, je potrebno sožitje vseh teh 50 ur. Kar pomeni, da mora tudi družba tako funkcionirati. Vsak je posameznik zase, ampak da funkcioniramo, moramo neko sinhroniciteto časa v prostoru narediti tudi ljudje," zaključuje Milovanović. Razstava je na ogled do 27. avgusta.

galerija božidar jakac
posavski tednik
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja