Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
07.02.2023
12:53
 »Trojno gorje« - kako nastane strip?
Foto: Posavski muzej Brežice
V nedeljo, 5. februarja so v Posavskem muzeju Brežice odprli prvo letošnjo razstavo »Trojno gorje« - kako nastane strip?. Razstava sodi v sklop praznovanja obletnice velikega kmečkega upora.

V sklopu praznovanja slovensko-hrvaškega kmečkega upora

Z odprtjem razstave »Trojno gorje« - kako nastane strip? ob 450. obletnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora pričenjajo z medinstitucionalnim projektom Upor / Buna / Revolt 1573–2023. V projektu so združeni slovenski in hrvaški muzeji Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Muzej seljačkih buna / Muzeji Hrvatskog Zagorja, Muzej Brdovec in Muzej grada Zagreba.

Razstava prikazuje nastajanje stripa, narisanega po popularni povesti iz tridesetih let 20. stoletja, v kateri je pisatelj Januš Golec poleg kmečkega upora opisal še epidemijo kuge in turške vpade. Večina zgodbe se dogaja v Pilštanju in širši okolici: na Kozjanskem, v Posavju in Obsotelju, na koncu pa, v opisu znamenite bitke, seže vse do Siska. Avtor stripa in razstave Jakob Klemenčič na razstavi predstavlja delovni postopek nastajanja stripa: od zbiranja dokumentacije, prek skic in načrtovanja s tušem na papirju narisane stripovske strani in nadrobi še kakšen utrinek svojih razmišljanj o stripu nasploh. Stripovski album Trojno gorje, ki je konec leta 2022 izšel v sozaložništvu Foruma Ljubljana in Turističnega društva Pilštanj je na voljo v muzejski trgovini.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Zbrani so si pod vodstvom kustosinje zgodovinarke, Mihaele Kovačič, ogledali razstavo o kmečkih uporih in si ogledali zgodovino razstav o kmečkih uporih v Posavskem muzeju Brežice, od prve postavitve leta 1957 do današnje razstave iz leta 1988. Z ogledom so tako simbolno zaprli razstavo pred prenovo, ki jo načrtujejo jeseni.

Dogodek je s kulturnim programom sooblikovala skupina pevcev Pilštanjski gospodarji, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Lesično-Pilštanj. Njihov član Slavko Toplišek je recitiral še svojo pesem Kmetova poštenost.

Vir: Posavski muzej Brežice

posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja