Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
09.02.2023
18:45
Upor 1573 - 2023
Foto: ePosavje.com
V letošnjem letu mineva 450 let velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora. V Posavju so z obeležitvijo te obletnice pričeli prejšnji petek, v prihodnje se bo zvrstilo še več dogodkov.

Upor / Buna / Revolt 1573-2023

KRŠKO Ob tem so se v čezmejnem celoletnem projektu Upor / Buna / Revolt 1573-2023 povezali Kulturni dom Krško, Galerija Božidar Jakac, Posavski muzej Brežice, Muzej Brdovec, Muzej Grada Zagreba in Muzej seljačkih buna Gornja Stubica. V petek so pričeli s serijo razstav, prvo so odprli v krškem kulturnem domu.

 

"V Kulturnem domu Krško imamo delo, fotografijo Darija Petkovića, ki je Krčan, ki živi v Zagrebu že 30 let, ampak se je v bistvu zelo obsesivno ukvarja z mitologijo kmečkega upora in s figuro Matije Gubca," je o razstavi povedal kustos v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki Miha Colner. Kot dodaja direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, so pred dobrima dvema letoma na Colnerjevo pobudo medsebojno povezale muzejske institucije. "Vse z namenom, da na dostojen način obeležimo to pomembno obletnico," dodaja Planinc.

Kmečki upor ni šel popolnoma v pozabo

Kustos razstave pa, da je bila njihova naloga predvsem v tem, "da pokažemo, da kmečki upor ni šel popolnoma v pozabo, da obstajajo še vedno sodobni umetniki, ki se ukvarjajo s tem kmečkim uporom. In v bistvu naslavljajo na to idejo upora - bom rekel brezpravne raje proti oblasti."

Kulturnega doma Krško niso izbrali naključno

"Kulturnega doma Krško kot prizorišče uvoda v projekt niso izbrali naključno. "Kot vemo, je na današnji dan pred 450. leti prišla kmečka vojska sem na Videm. Videm krasi in se po Matiju Gubcu imenuje njegovo osrednjo prizorišče - trg. Tukaj stoji imeniten monumentalni spomenik Toneta Kralja, tako da smo začeli v Kulturnem domu Krško, nadaljujemo v ostalih muzejskih ustanovah," je še povedala direktorica Kulturnega doma Krško.

Kmečki upor

Brežice, Kostanjevica na krki

V Posavskem muzeju Brežice so odprli razstavo z naslovom Trojno gorje. Kako nastane strip. Razstavo o uporu 1573 - 2023 so na kulturni praznik odprli tudi v Galeriji Božidar Jakac. V vseh partnerskih ustanovah bodo projekti, povezani z obletnico velikega kmečkega upora, potekali celo leto.

Poleti v Galeriji Božidar Jakac velika razstava o kmečkem uporu

"V Kostanjevici na Krki smo morali zaradi bogatega drugega programa in nekaj drugih mednarodnih razstav, ki jih snujemo v letošnjem letu, nekako zagotoviti dodatna sredstva za to, da bi tako veliko razstavo pripravili. Mislim, da nam je vsaj po ustnih zagotovilih to zdaj uspelo in da bomo res poleti, najverjetneje v drugi polovici meseca julija, odprli veliko razstavo v našem največjem razstavišču na to temo in uspeli priti do kataloga, ki bi tudi bil protokolarni izdelek same občine," je povedal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović.

Pedagoški program

V Kulturnem domu Krško bodo pripravili projekcijo kultnega filma Anno Domini, konec oziroma v začetku aprila letošnjega leta. Direktorica Kulturnega doma je še povedala, da bo nato sledil pedagoški program. Kustosinje pedagoginje razvijajo na temo kmečkega upora razstavni, obrazstavni pedagoški program za vse starostne skupine. "Tudi skozi pogovorne večere bomo izpostavili ta zgodovinski vidik, zgodovinska dejstva, ki so vezana na sam kmečki upor," Priprava projekta je trenutno še v zaključni fazi in ga bodo podrobneje predstavili marca na novinarski konferenci.

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja