Skip to main content
V Posavju 4.7° C Torek, 23. 2024
13.11.2022
18:54
Uroš Weinberger
Foto: arhiv KD Krško
V petek, 11. novembra, so v Galeriji Krško odprli razstavo Habitat.

Uroš Weinberger - Habitat

Avtor razstave, Uroš Weinberger (1975) je večkrat nagrajen, v kulturi samozaposlen vizualni umetnik, ki je med letoma 2002 in 2022 ustvaril več zaključenih slikarskih ciklov. Njegovo umetniško delovanje zaznamuje pestra dinamika samostojnih in skupinskih razstav v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Ustvarja na področjih sodobnega slikarstva, muralov, intermedijskih instalacij in glasbe. V Galeriji Krško je prvič razstavljal leta 2004, takoj po končanem dodiplomskem študiju slikarstva pri profesorju Zmagu Jeraju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2014 je bilo njegovo delo predstavljeno v okviru projekta Made in Us. Tretjič pa se predstavlja s slikami velikih dimenzij, izdelanimi v tehniki olja na platnu.

Za umetnikovo ustvarjanje so značilni prenosi različnih medijev na končno dvodimenzionalno slikovno površino. Podobe, najdene v časopisu ali na spletu, konstruira v prizore po principu kolaža, nato pa jih projicira na platno in z njimi naznači silhuete nove slike. Nastajanje njegove slike tako zaznamuje prenašanje podob iz analogne v digitalno obliko in spet nazaj. V svojem delu se prek prepoznavne ikonografije neposredno odziva na sedanjost, ki ni samo odraz realnega stanja, ampak ima tudi vizionarske kvalitete, ki delujejo kot kritika sodobne družbe. Kustosinja razstave je Nina Sotelšek.

Uroš Weinberger / Habitat

Galerija Krško, Valvasorjevo nabrežje 4, Krško
Trajanje razstave: 11. november–28. februar 2023

Mag. Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 končal dodiplomski in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado in bil naslednje leto povabljen na Akademijo za likovno umetnost v Sofiji, Bolgarija, leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Leta 2018 mu je Univerza v Ljubljani podelila priznanje za pomembna umetniška dela, letos pa Mestna občina Novo mesto Trdinovo nagrado za leto 2021 za pomembne trajne uspehe na področju likovne umetnosti. Leta 2009 je bil na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu, Nemčija. Kot rezidenčni umetnik se je v Nemčijo vrnil leta 2013, ko so ga povabili v Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern v Freisingu.

Uroš Weinberger, Spectral, 2022, olje na platnu, 200 x 160 cm

Galerija Krško

galerija krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja