Skip to main content
V Posavju 4.5° C Sreda, 24. 2024
23.04.2023
22:09
Foto: Petr Čučka, Češko-slovensko društvo
Mestni muzej Krško soustvarjal del programa Slovenskih dni v Brnu, ki jih je organiziralo Veleposlaništvo RS na Češkem, Filozofska fakulteta Masarykove univerze in Češko-slovensko društvo.

Rostohar v Brnu

V avli Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu je bila med 3. in 21. aprilom odprta razstava Mihajlo Rostohar eksperimentalni psiholog, filozof, pedagog, kritični mislec. Slavnostnega dogodka Počastitev dela Mihajla Rostoharja, ustanovitelja oddelka za psihologijo so se udeležili Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu gospod Matej Arčon, veleposlanica RS na Češkem, njena eksc. Tanja Strniša, dekanja Filozofske fakultete Masarykove univerze gospa Irena Radova, predstojnik Oddelka za psihologijo FF MU prof. dr. Marek Blatný in predsednica Češko-slovenskega društva, mag. Alena Šamonilova, ki je dogodek tudi povezovala.

Zbrane je pozdravila podžupanja Mestne občine Krško, gospa Brigita Piltaver Imperl, spomine na očeta pa je obujal profesorjev sin Boris Rostohar. Razstavo Mihajlo Rostohar filozof, eksperimentalni psiholog, pedagog, kritični mislec, ki je bila v avli fakultete na ogled med 3. in 21. aprilom, je na dogodku predstavila kustosinja in avtorica, dr. Helena Rožman.

Fotogalerija (Foto: Petr Čučka, Češko-slovensko društvo):

Ob razstavi izšel dvojezičen e-katalog

Mihajla Rostoharja je življenjska pot vodila iz rodne vasi Brege v Ljubljano in Kranj, kjer je maturiral, nato pa študij filozofije na Dunaj ter psihologije v Gradec. Akademsko kariero je nato nadaljeval na Karlovi univerzi v Pragi. Delovanje Mihajla Rostoharja na prelomu 19. in 20. stoletja ter v prvih dveh desetletjih 20. stoletja zaznamujejo tudi prizadevanja za ustanovitev Univerze v Ljubljani.  Ker ga konec avgusta 1919 ni bilo med prvimi imenovanimi profesorji novoustanovljene izobraževalne ustanove, se je vrnil v Prago, leta 1921 pa bil povabljen na Masarykovo univerzo v Brnu, kjer je nato leta 1926 vzpodbudil ustanovitev Oddelka za psihologijo in na njem predaval do nemške zasedbe Češke in Moravske. Čas 2. svetovne vojne je preživel v Sloveniji, po končani vojni pa se je ponovno vrnil v Brno, a ga je bil ob resoluciji informbiroja primoran zapustiti. Sedemdesetleten je leta 1949 najprej zasedel mesto profesorja za psihologijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, leto kasneje pa je bil na njegovo pobudo ustanovljen tudi Oddelek za psihologijo.

Na dvojezični (češko-slovenski) razstavi je prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu, Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani in družine Rostohar. Del reprodukcij fotografij je z razstave na Oddelku za psihologijo, ki jo je leta 1996 pripravila dr. Ana Benedetič, takratna vodja Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani.

Ob razstavi je izšel dvojezičen e-katalog, ki je obiskovalcem razstave skozi QR kode dostopen na straneh Mestnega muzeja Krško, enote Kulturnega doma Krško. Oblikovanje razstave in e-kataloga je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je ohranila vizualno podobo prve razstave, ki smo jo pred sedmimi leti predstavili v Mestnem muzeju Krško.

Zapisala: dr. Helena Rožman, Mestni muzej Krško

krško
mestni muzej krško

Pridružite se nam