Skip to main content
V Posavju 12.5° C Četrtek, 2. 2024
28.09.2023
06:06
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki bodo v petek, 29. septembra 2023, ob 19. uri, odprli občasno razstavo Damijan Kracina z naslovom Napačna ladja.

Na ogled fiktivne oblike bitij

Razstava z naslovom Napačna ladja predstavlja novo celostno prostorsko delo umetnika Damijana Kracine, ki se je s svojim delom tesno navezal na prostor nekdanje samostanske cerkve. V svoji umetniški praksi se Kracina posveča raziskovanju telesa in figure, vendar ne v njeni stvarni zasnovi, ampak v fiktivnih oblikah potencialnih pojavnosti. V preteklosti je ustvarjal oblike in okostja namišljenih bitij, ki bi kaj lahko obstajala v geološki zgodovini, a so postala žrtve enega od velikih izumrtij v dolgi zgodovini planeta. S svojimi novimi deli se ironično odziva na interpretacije razvojne teorije in ostale hipoteze o nastanku sveta, ki v današnjem času empirične znanosti burijo duha, prav tako pa aludira na okoljska nesorazmerja v sodobnem svetu, ko je več kot polovica divjih živih bitij zaradi razbohotenja človeka kot ultimativne invazivne vrste obsojenih na propad in izginotje.

Razstava prilagojena postavitvi v nekdanji samostanski cerkvi

Kot je pojasnil kustos razstave v Galeriji Božidar Jakac Miha Colner "gre za neko kombinacijo različnih faz njegovega ustvarjalnega dela. Namreč razstava je pripravljena posebej za cerkev, tako kot večino razstav v tem prostoru. Ker gre za velik prostor in tudi kompleksen projekt je dodal tudi določene elemente, ki izhajajo iz njegovega preteklega dela, skratka nekje zadnjih dvajset, trideset let".

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Kracina se rad poigrava z idejo fikcije in fanzazije

Damijan Kracina je kipar in umetnik, ki se veliko poigrava z idejo fikcije in fantazije. V svojem delu se namreč navezuje na neka fiktivna bitja, ki so ali bi lahko živela na planetu Zemlja. "Poigrava se z idejami razvojne teorije, ki je danes spet vedno znova postavljena pod vprašaj in v bistvu nekako razmišlja o nekih potencialnih prihodnostih. Kaj bi se lahko zgodilo na tem našem preobremenjenem planetu, zaradi človeškega delovanja v prihodnosti". Čeprav gre za neko popolnoma fantazijsko postavitev, lahko najdemo tudi neke aluzije na sedanjost, na aktualne probleme v naši družbi, "bodisi so to okoljski problemi, problemi na splošno, medosebnih odnosov v družbi" še dodaja Colner.

Otvoritev razstave bo v petek, 29. septembra 2023, ob 19. uri in bo na ogled do 25. februarja 2024.

galerija božidar jakac

Pridružite se nam