Skip to main content
V Posavju 17.9° C Sobota, 27. 2024
15.02.2024
12:56
Foto: Anton Hruševar
Na pustni torek je Etnološko društvo Prforcenhaus v jutranjih urah, ob zvokih harmonike, pričelo z gonjenjem medveda in obiskom domačinov, kjer so bili postreženi z pijačo in malico.

Etnološko društvo Prforcenhaus priredilo zabavo

Hkrati so pobirali tudi prostovoljne prispevke za svoje delovanje. Skupaj z medvedom so poskrbeli, da so vsi mimo vozeči vozniki, v zameno za prostovoljen prispvek, prejeli vinjeto Prforcenhausa, katera je v času pustovanja v Kostanjevici obvezna.

Največje veselje je medved v spremstvu Šelmarjev prinesel šolskim in vrtčevskim otrokom,s katerimi se je poigral, ter tako še dodatno popestril njihovo torkovo pustno rajanje. V popoldanskem času so z oranjem in sejanjem pričeli pripravljati zemljo za dobro letino.

Otroci so bili tudi letos polni energije, zato so imeli gonjači veliko dela, da so jih mirili ali ustavljali, ker se je plug velikokrat razstavil.

V povorki ali oranju je z jerbasom sodeloval tudi prinašalec malice, ki je večkrat omagal. Sejalec, ki skupaj s prinašalcem sodita med najstarejše like, pa je s trošenjem pepela poboljševal zemljo za boljši pridelek.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

kostanjevica na krki
pustovanje
šelmarija
prforcenhaus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja