Skip to main content
Petek, 29. september 2023
22.11.2022
16:23
V  Krškem zaključek Tedna splošnih knjižnic
Foto: arhiv Valvasorjeve knjižnice Krško
Valvasorjeva knjižnica Krško je gostila zaključek Tedna splošnih knjižnic.

V Krškem zaključek Tedna splošnih knjižnic

KRŠKO Teden splošnih knjižnic se je v petek, 18. novembra, slovesno zaključil v Valvasorjevi knjižnici v Krškem, ko so se na prireditvi Združenja splošnih knjižnic zbrali knjižničarji iz bližnjih in tudi bolj oddaljenih slovenskih knjižnic in so stanovskim kolegom podelili nagrade za najboljše projekte v preteklem letu.

Med 14. in 18. novembrom 2022 so knjižnice po vsej Sloveniji praznovale Teden splošnih knjižnic. V Valvasorjevi knjižnici Krško so se zvrstili različni dogodki, s katerimi so želeli nagovoriti vse generacije občanov. Zaključili so natečaj Na obisku pri Juriju Dalmatinu in projekt Posavci beremo skupaj s predavanjem dr. Blaža Vurnika o Plečniku, se družili na bralnih srečanjih za odrasle in pravljičnih uricah za otroke, v knjižnici na Senovem pa so se najmlajši zabavali ob ogledu lutkovne predstave Trije prašički v izvedbi Grajskega lutkovnega gledališča iz Sevnice. Praznovanje so slovesno zaključili 18. novembra z vseslovensko prireditvijo.

Zbrano občinstvo je uvodoma pozdravila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ki je izrazila veselje, da je krška knjižnica poleg nedavne pridobitve novih prostorov tudi gostiteljica letošnjega praznovanja. Župan krške občine mag. Miran Stanko je izrekel dobrodošlico in spodbudne besede gostujočemu zboru knjižničarjev. »Knjižnice so najbolj številčne javne kulturne institucije, z najbolj razvejano mrežo. Spremljajo in razumejo potrebe in trende v okolju, državljanom zagotavljajo zanesljive storitve in prispevajo k njihovi boljši informacijski pismenosti. Zato so za Ministrstvo za kulturo ključne in nepogrešljive pri razvoju bodočih kulturnih politik in drugih strateških dokumentov,« je med drugim v svojem govoru povedal državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar.

Fotogalerija (Foto: arhiv Valvasorjeve knjižnice Krško):

Proslava Združenja splošnih knjižnic, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, je bila tudi priložnost, da so se skupaj z nekdanjimi predsedniki združenja preko video zapisa ozrli po prehojeni poti. »Če je knjižnična mreža kakor čebelji panj, je združenje njegova matica. Takšna organiziranost omogoča varnost, stabilnost in zanesljivost in zgodovina uči, da v težavnih razmerah preživijo samo takšni organizmi,« je v svojem nagovoru med drugim dejala sedanja predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. Zaključila je z naslednjimi besedami: »Kako naprej? To vprašanje je eno od najbolj spodbudnih, ki jih zastavlja življenje na kariernem ali osebnem področju. Iskanja so tista, ki osmišljajo delo in bivanje. Naj bodo v prihodnosti vaša iskanja nevsakdanja, pogumna, upajte si tvegati, bodite drugačni in ne bojte se delati napak. In naj vam bo združenje vedno v oporo.«

Podeljene so bile tudi vsakoletne nagrade združenja, s katerimi želijo znotraj knjižničarske stroke spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic na področju storitev za uporabnike, na področjih strokovnega dela in vodenja knjižnic. Za inovativen pristop k strokovnemu delu sta nagradi prejeli Knjižnica Lenart s projektom »Od pobude lačni morda? do knjige Ke 'mo jeli?« in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota za projekt »Katalogizacija judovskih molitvenikov in obrednih knjig iz obdobja od 1779 do 1942«, za uvedbo inovativne storitve za uporabnike pa Mestna knjižnica Ljubljana za projekt »Bedimo z Leonardom – noč v Mestni knjižnici Ljubljana«. Prvič so podelili tudi nagrado za najboljšega ustvarjalca bralnih priporočil na portalu Dobreknjige.si, ki jo je prejela Jana Maja Valentinčič prav tako iz Mestne knjižnice Ljubljana.

S sproščenim vodenjem in zabavnimi skeči sta prireditev popestrila direktorica knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir in bibliotekar v Valvasorjevi knjižnici Krško Matjaž Stibilj. Glasbeno noto dogajanju je dal Lucijan Cetin iz Glasbene šole Krško na klavirju.

Prireditev je potekala v Dvorani v parku v krškem mestnem parku in se nadaljevala z ogledom novih prostorov Valvasorjeve knjižnice Krško ter prijetnim druženjem ob pogostitvi Aktiva kmečkih žena Sremič. Knjižničarji so bili nad sodobno arhitekturo navdušeni, nekateri so že najavili, da bodo kmalu na ogled pripeljali še svoje sodelavce.

Besedilo: Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško

valvasorjeva knjižnica krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam