Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
07.02.2023
11:06
Grad Sevnica
Foto: ePosavje.com
Slovenski kulturni praznik bo v Sevnici obeležen s tradicionalno osrednjo slovesnostjo na predvečer praznika in z raznolikimi kulturnimi vsebinami na dan praznika, 8. februarja 2023.

Slovenski kulturni praznik v občini Sevnica

7. februarja osrednja občinska proslava

Slovesna počastitev slovenskega kulturnega praznika bo v torek, 7. februarja 2023, ob 18. uri v Kulturni dvorani Sevnica. Na slovesnosti bodo podeljene Prešernove plakete in priznanja Zveze kulturnih društev Sevnica za dosežke na področju kulturnega ustvarjanja. Zbrane bosta pozdravila župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak. Slavnostna govornica bo dr. Alenka Rebula Tuta, pisateljica, pesnica, predavateljica in psihologinja. Kulturni program bodo sooblikovali KD Mešani pevski zbor Lisca Sevnica, Društvo Trg Sevnica in Sara Praznik. V preddverju dvorane bo na ogled razstava izbranih likovnih del XXII. Mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2022.

Organizatorji dogodka so Občina Sevnica, Zveza kulturnih društev (ZKD) Sevnica, Knjižnica Sevnica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava (JSKD OI) Sevnica in Javni zavod za kulturo, turizem, šport in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica.

8. februar, slovenski kulturni praznik

Na dan praznika, 8. februarja 2023, KŠTM Sevnica vabi na dan odprtih vrat Gradu Sevnica in skupaj s Posavskim muzejem Brežice na dan odprtih vrat muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz.

Tako sevniški grad kot tudi salon bosta odprta od 15. do 18. ure, na gradu bo ob 15.30 potekal vodeni ogled. V Albert Felicijanovi dvorani bo prvič predstavljena novost, virtualni sprehod po posavskih gradovih z VR očali. Tudi v salonu Kreutz si bodo obiskovalci lahko ogledali novo pridobitev in sicer ogledalo z izkušnjo obogatene resničnosti (AR), ki na zabaven način prikazuje pričeske iz različnih časovnih obdobij.

Ob 15. uri bo izpred kužnega znamenja na Glavnem trgu potekal sprehod do spomenika kmečki uporov s strokovnim vodenjem Posavskega muzeja Brežice. Dogodek bo posvečen 450. obletnici hrvaško- slovenskega kmečkega upora.

S proslavo bodo kulturni praznik 8. februarja 2023 ob 17. uri obeležili tudi na Blanci. V kulturni dvorani bodo nastopili Godba Blanški vinogradniki, učenci OŠ Blanca, Ljudske pevke KUD France Prešeren Blanca, KUD Poklek, Družina Drstvenšek in Jure Klenovšek. Slavnostna govornica bo Ksenija Juh.

Dogodki v četrtek in petek

V četrtek, 9. februarja 2023 bodo slovenski kulturni praznik z dobrodelnim dogodkom »Prijaznost ne pozna meja« obeležili tudi v Osnovni šoli Tržišče. Ob 18. uri bodo v telovadnici šole nastopili Otroški in Mladinski pevski zbor OŠ Tržišče, Vokalna skupina Veritas, Ansambel Šentjanci, Dolenjskih 5 in Firbci. V petek, 10. februarja 2023 bodo ob 18. uri v TVD Partizan Boštanj s podelitvijo priznanj zaslužnim krajanom in s kulturnim programom OŠ Boštanj obeležili tudi praznik Krajevne skupnosti Boštanj.

Za raznovrstno dogajanje ob prazniku slovenske kulture so v sevniški občini poleg krovnih organizacij, to so ZKD Sevnica, JSKD OI Sevnica in KŠTM Sevnica, zaslužna številna aktivna društva, ki delujejo na različnih področjih ljubiteljske kulture in ustvarjanja.

Občina Sevnica

sevnica
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja