Skip to main content
V Posavju 13.8° C Sreda, 1. 2024
01.05.2023
08:12
Foto: KŠTM Sevnica
V sredo, 26. aprila, so na sevniškem gradu odprli novo stalno razstavo o Ajdovskem gradcu, arheološkem najdišču zgodnje krščanskega obdobja.

Nova stalna razstava o Ajdovskem gradcu

Razstava z naslovom Po stopinjah Ajdov. Utrjena višinska naselbina na Ajdovskem gradcu nad Vranjem pri Sevnici prikazuje življenje nekdanjih prebivalcev, ki so v tej naselbini živeli v 5. in 6. stoletju.

Razstava je opremljena z digitalnimi tehnologijami – animacijami na zaslonih na dotik in z izdelanim zvočnim prostorom. Ogledati si je mogoče kopije izvirnih predmetov iz Ajdovskega gradca, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Rekonstrukcija naselbine je obiskovalcu prikazana z maketo in računalniško izdelano vizualizacijo.

Fotogalerija: (Foto: KŠTM Sevnica):

Razstava o Ajdovskem gradcu kot "odraz do zgodovine in dediščine naših krajev"

O pomenu razstave, ki je odraz odnosa do zgodovine in dediščine naših krajev, so spregovorili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Strokovni del priprave razstave je vodil Posavski muzej Brežice. Ob odprtju so strokovno vodenje po razstavi izvedle avtorica razstave Jana Puhar, oblikovalka Polona Zupančič in sodelavka KŠTM Sevnica Eva Urh.

Prijeten dogodek je s pesmijo zaokrožil Marko Vozelj, predstavila pa sta se tudi Restavracija Ajda Hotela Ajdovec in Pivovarna APE, ki sta obiskovalcem pripravila pogostitev, navdihnjeno z bogato dediščino Ajdovskih zgodb.

(Občina Sevnica)

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja