Skip to main content
V Posavju 4.3° C Nedelja, 26. marec 2023
18.03.2023
18:15
Foto: Boštjan Kolar, Posavski muzej Brežice
V petek je v Wittenbergu potekala slovesnost ob odkritju spominskih plošč Adamu Bohoriču in Juriju Dalmatinu. Plošči sta umeščeni na pročelje nekdanje univerze, ki jo je leta 1548 obiskoval Bohorič.

V Wittenbergu odkrili spominski plošči reformatorjema Bohoriču in Dalmatinu

V Wittenbergu, mestu, kamor sta se spomladi 1583 z veliko nalogo odpravila Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, smo 440 let potem, prav tako spomladi, v petek 17. marca 2023, odkrili spominski plošči, ki ju je občina Lutherstadt Wittenberg namenila Bohoriču in Dalmatinu. Plošči sta umeščeni na pročelje LEUCOREE – nekdanje univerze, ki jo je leta 1548 obiskoval Bohorič kot študent pri profesorju Philipu Melanchthonu.

Dogodka smo se udeležili predstavniki Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, Mestne občine Krško, Kulturnega doma Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, Posavskega muzeja Brežice in SPD PT – podružnice Posavje ter Slovenskega inštituta na Dunaju. Tabli s številko 130 in 131 sta del obsežnega projekta obeležitve prisotnosti, dela in življenja pomembnih ljudi, ki so v različnih obdobjih sooblikovali utrip mesta. Delegacijo iz Posavja je vodila podžupanja Mestne občine Krško Ivanka Černelič Krošelj, v imenu SPD PT pa predsednik Matjaž Gruden, osrednjega organizatorja iz Republike Slovenije pa je predstavljal škof Evangeličanske cerkve v RS mag. Leon Novak.

Fotogalerija (Foto: Boštjan Kolar, Posavski muzej Brežice):

Slovesni dogodek, ki je potekal na trgu ob Stiftung LEUCOREA ob 15. uri, je odprl župan Wittenberga Torsten Zugehör, v imenu Saške evangeličanske cerkve je govoril škof dr. Johann Schneider. Iz Slovenije pa so zbrane nagovorili predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič ter veleposlanica RS v Zvezni republiki Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, mag. Leon Novak, Matjaž Gruden in Ivanka Černelič Krošelj. O povezavi Bohoriča in Dalmatina z Wittenbergom je govoril dr. Luka Ilić, ki je bil pobudnik postavitve, o pomenu in zgodovini tabel v mestu je govoril predsednik Rotary cluba dr. Thomas Richard.

Glasbeni program je izvedla Sofia Grassi, violončelistka iz Slovenije, ki študira na Univerzi v Berlinu.

Po slovesnosti smo v dvorani hotela zbrani prisluhnili kulturnemu programu, katerega vsebinski del sta pripravili dr. Klaudija Sedar (Zavod Primož Trubar Murska Sobota) in Alenka Černelič Krošelj (Posavski muzej Brežice in SPD PT – Podružnica Posavja).

Strokovni del ekskurzije in sprehoda po sledeh Bohoriča in Dalmatina v Wittenbergu je vodil dr. Vincenc Rajšp.

Pripravil: Boštjan Kolar, Posavski muzej Brežice

jurij dalmatin
adam bohorič

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja