Skip to main content
V Posavju 6.5° C Sobota, 27. 2024
13.08.2022
16:13
Kulturno društvo Leskovec pri Krškem (literarna sekcija) tudi letos vabi na literarni večer, ki bo tokrat posvečen 110-letnici smrti pesnika, pisatelja, prevajalca in odvetnika Janeza Mencingerja.

110-letnica smrtni Janeza Mencingerja

Po tem, ko se je iz Kranja, kjer je dobil prvo službo samostojnega odvetnika,  preselil v Krško in se s politiko posebej ni želel ukvarjati, je bil temu navkljub občinski odbornik, in v Krškem tudi župan. Med njegova najbolj znana dela spadata potopis Moja hoja na Triglav in utopični roman Abadon. Po Mencingerju se imenuje tudi ena izmed ulic "na Griču", tako dr. Mencinger kot polihistor Janez Vajkard Valvasor pa sta, kot izkazujejo zgodovinski viri, prebivala na istem naslovu (nekdaj Krško 36 in 37, danes Cesta krških žrtev 2).

Prireditev, s katero bomo leskovški kulturniki odstrli podrobnejši pogled na življenje in delo dr. Janeza Mencingerja, bo v nedeljo, 14. avgusta 2022, ob 19.00, pri vaškem vodnjaku v Leskovcu pri Krškem, v  primeru dežja pa v kulturni dvorani leskovškega gasilskega doma.

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem 

kd leskovec pri krškem
leskovec pri krškem

Pridružite se nam