Skip to main content
V Posavju 5.2° C Četrtek, 25. 2024
26.09.2022
09:52
Vesolje med nami
Foto: Ksaver Frančišek Šinkar
Od 19. do 30. septembra v slovaškem mestu Nové Mesto nad Váhom poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu.

Vesolje med nami na Slovaškem

KRŠKO V uradni program filmskega festivala Cinedu Teens se je uvrstil tudi celovečerni igrani prvenec Vesolje med nami posavske režiserke Rahele Jagrič Pirc. Film so prvič predvajali v nedeljskem popoldnevu, sledili bosta še dve ponovitvi, film pa si bodo ogledali mladostniki iz starostne skupine 13+.

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V Južni Koreji prejel nagrado za najboljšega igralca

V filmu igrajo Kolja Chilima Budišin, ki je letos junija na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seoulu v Južni Koreji prejel nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

krško

Pridružite se nam