Skip to main content
V Posavju 7.2° C Sreda, 24. 2024
27.10.2022
11:55
Vitezi Rajhenburški
Foto: ePosavje.com
Razstava Vitezi Rajhenburški predstavlja 429-letno družinsko zgodovino najemnikov salzburških nadškofov, družino Rajhenburških, kot tudi čas, znotraj katerega je omenjena rodbina živela.

Razstava Vitezi Rajhenburški

Razstava je sicer nastajala več let in je plod dela širše skupine, ključno vlogo pa je imel zgodovinar Boris Hajdinjak, ki se že desetletja ukvarja s preučevanjem srednjega veka. Razstava Vitezi Rajhenburški predstavlja obdobje od prve omembe Otona I. Rajhenburškega leta 1141 do smrti zadnjega moškega predstavnika rodbine Hansa Rajnprehta leta 1570. Posebno mesto v družini zaseda Rajnpreht I. Rajhenburški, pojasnjuje kustosinja razstave dr. Helena Rožman. »Ravno med tema dvema panojema, kjer zdaj stojim, govorimo predvsem o Rajnprehtu I. Rajhenburškem, ki je verjetno večino svojega življenja preživel na cesarskem dvoru, tako s cesarjem Friderikom III., ki ga v našem prostoru precej dobro poznamo, ker je podelil mestne pravice mestu Krško, kot tudi z njegovim naslednikom, sinom Maksimilijanom II.«

Stoletja Gradu Rajhenburg

V dobrih štirih stoletjih se je zvrstilo 12 generacij, v zadnjih desetletjih te rodbine so matični grad Rajhenburg temeljito preuredili, je dodala Rožmanova. A tu ne spoznavamo zgolj zgodovine družine Rajhenburških, ampak tudi samo srednjeveško družbo ter razvoj gradu in umetnosti. "Tu imamo v reprodukciji predstavljen dvokrilni oltar. Kolega Boris Hajdinjak pravi, da je bil verjetno tu, najprej na Rajhenburgu, potem pa je šel v Avstrijo, kjer je še danes, že z družino verjetno. Predstavljeno imamo tudi brestaniško Lepo Sočutno, Žalostno Mater Božjo, ki smo jo dobili iz Narodne galerije za to razstavo."

Predmeti iz Ljubljane, Celja in Brežic

Izvirne predmete so pridobili tudi iz Narodnega muzeja Slovenije in Pokrajinskega muzeja Celje, iz Posavskega muzeja Brežice pa prihajajo predmeti, ki predstavljajo vsakdanje plasti življenja. Tu gre predvsem za najdbe iz samega mesta Brežice, kar precej predmetov pa prihaja iz utrdbe iz. gradu nad Podbočjem, pojasnjuje Rožmanova. »Najdbe so iz časa, ki sovpada z Rajhenburškimi, od tam so pa posode in tudi tri kocke, ki nam kažejo, kako so se ljudje v tistem času igrali, v zadnji sobi imamo pa še prekrasen fragment kutrolfa,« dodaja kustosinja razstave.

Na ogled so tudi številne reprodukcije dokumentov in replike izbranih kosov opreme in orožja vitezov, ter trije oblačilni videzi, ki predstavljajo vse tri srednjeveške stanove. Razstavo dopolnjujejo še avtorske risbe in digitalne vsebine, avtorji razstave so poskrbeli tudi za določene animacije, še pripomni kustosinja raztave. »Obiskovalci so lahko znotraj razstave tudi aktivni, da niso samo pasivni opazovalci in tako smo pripravili pečat z motivom pečata Rajnprehta Rajhenburškega, zraven imamo listino in reprodukcijo pečata. Obiskovalci si tako lahko naredijo odtis.« Razstava se konča s sobo z renesančnimi freskami, ki jih je raztolmačil Tomislav Vignjević.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

grad rajhenburg
posavski tednik
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja