Skip to main content
V Posavju 9.2° C Torek, 30. 2024
08.10.2023
07:34
Foto: Občina Sevnica
V petek, 29. septembra 2023, so slavnostno predali listine Ministrstva za kulturo jurjevim skupinam ob vpisu Jurjevega koledovanja na Sevniškem v Register nesnovne kulturne dediščine.

Priznanje lokalni tradiciji

V petek, 29. septembra, je v Sevnici potekala slovesnost ob vpisu Jurjevega koledovanja na Sevniškem v Register nesnovne kulturne dediščine, kar predstavlja velik korak pri ohranjanju lokalne tradicije in kulture.

Publikacija in zgoščenka ohranjata sevniško izročilo

Pobudnik vpisa, Ciril Dolinšek, je ob tej priložnosti predstavil svojo publikacijo "Sveti Jurij in jurjevi pevci na Sevniškem" ter zgoščenko "Jurjeve pesmi na Sevniškem". Z obema je uspel podrobno dokumentirati in ohraniti pesmi in melodije, ki so del sevniškega ljudskega izročila in se prepevajo že vrsto generacij.

Na dogodku sta prisotne nagovorili direktorica Občinske uprave Občine Sevnica, Jerica Lipec, in direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj. Poudarili sta pomen ohranjanja tradicije in pomena nesnovne kulturne dediščine v lokalni skupnosti.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Uradna potrditev vpisa in značilnosti Jurjevega koledovanja

Vpis je bil uradno potrjen 17. maja 2023 s strani Javnega zavoda za kulturno, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica. Jurjevo koledovanje na Sevniškem je prepoznavna koledniška šega, ki v nasprotju z drugimi kraji v Sloveniji, ohranja svojo avtentičnost in se odvija v primarnem času, namenjena lokalnemu prebivalstvu.

Po besedah iz registra: "Za prebivalce predstavlja pomemben element lokalne identitete in so eden od povezovalnih elementov tamkajšnjih lokalnih skupnosti."

Unesco: "Več kot le tradicija"

V skladu s Konvencijo Unesca o varovanju nesnovne kulturne dediščine je nesnovna kulturna dediščina predvsem prepoznavanje praks, veščin in znanj, ki jih skupnosti prenašajo iz roda v rod. Te tradicije oživljajo občutek za identiteto in povezovanje s prejšnjimi generacijami.

Čestitke in priznanje za ohranjanje kulture

Sevniški župan, Srečko Ocvirk, je izrazil čestitke vsem udeležencem in sodelujočim ob tem pomembnem vpisu. Slavnostno prireditev so zaključili z druženjem, kjer so obiskovalci lahko degustirali tradicionalna pečena jajca - simbolno darilo za jurjeve pevce.

sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja