Skip to main content
V Posavju 11.2° C Sobota, 27. 2024
19.06.2023
09:14
Foto: Knjižnica Brežice
V minulem četrtkovem popoldnevu, 15. junija 2023, so v Dvorani Savice Zorko Knjižnice Brežice, gostili delavnico izdelave rastlinskih terarijev pod vodstvom Mihe Leitingerja.

Z Miho Leitingerjem izdelovali Zmajevke in Mozaike

V minulem četrtkovem popoldnevu, 15. junija 2023, so v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili delavnico izdelave rastlinskih terarijev. Slednja je potekala pod vodstvom Mihe Leitingerja, diplomiranega ekologa in naravovarstvenika ter študenta magistrskega programa Biologija, ekologija in naravovarstvo. Že od malega ljubitelj tropskih gozdov in živali, ki živijo v tem okolju, je leta 2019 izdelal svoj prvi rastlinski terarij oziroma ekosistem v stekleni posodi. Do danes jih je nastalo že mnogo, različnih oblik in z različnimi vsebinami.

Da so tovrstne vsebine zanimive tudi članom in uporabnikom Knjižnice Brežice, potrjuje podatek, da so se razpisana mesta za udeležbo na delavnici zapolnila v samo nekaj dneh.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice)

Izbira rastlinskega terarija – Zmajevka ali Mozaik

Udeleženci so uvodoma spoznali, kaj sploh so rastlinski tropski terariji, kako so sestavljeni in kako delujejo, katere rastline so primerne zanje in zakaj jih zalijemo le enkrat do trikrat letno. Poučili so se še o pomembnosti mesta postavitve terarijev, tj. svetlo mesto z indirektno svetlobo, nato pa so se sami ali ob pomoči mentorja lotili priprave izbranega rastlinskega terarija – Zmajevke ali Mozaika. Prva je ime dobila po kamnini, katere videz spominja na zmajevo kožo in se nahaja v notranjosti terarija. Mozaik pa že z imenom razkriva raznovrstnost svoje vsebine, katero sestavlja več različnih vrst fitonij idr.

Nastalo več miniaturnih ekosistemov

Iz minute v minuto so nastajali edinstveni miniaturni ekosistemi. Rastline v njih bodo ob minimalni in hkrati ustrezni oskrbi lahko rasle še več let, udeležencem delavnice pa lepšale njihove domače prostore.

"Zanimivo in poučno, zabavno ter sproščeno druženje je bilo. Miho in njegovo ustvarjanje pod blagovno znamko Tropicarium pa lahko spremljate na spletnem mestu www.tropicarium.si oziroma na družbenih omrežjih", pa je zapisala Mateja Kus iz Knjižnice Brežice.

brežice
knjižnica brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja