Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
21.03.2023
11:35
Z Mirom Tičarjem po nežnih poteh Knjige poti
Foto: Knjižnica Brežice
V minulem četrtkovem popoldnevu, 16. marca 2023, so v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici
Brežice gostili pogovorni večer z Mirom Tičarjem.

Z Mirom Tičarjem po nežnih poteh Knjige poti

BREŽICE V ospredju je bilo delo Knjiga poti (v izvirniku Tao Te Jing), zbirka 81 verzov, ki jih je v 6. stoletju pred našim štetjem zapisal kitajski filozof in pesnik Laozi. Domači ustvarjalec Miro Tičar je verze starega modreca na novo prepesnil, jim dodal komentarje in spremno besedo. O vsem tem je na dogodku spregovoril v pogovoru s Carmen L. Oven.

Avtor je zbranim uvodoma zaupal, zakaj ga je nagovoril prav ta modri mož. Branje izbranih komentarjev iz knjige je pospremil z mislimi o moči mehkobe v našem (pre)hitrem vsakdanu, o pomenu učiti se in odučiti se; o tem, kako biti trden in ne trd, pri čemer je za simboliko uporabil vrtiljak, ki ima na sredini steber, sedeži pa se vrtijo okrog njega. Spregovoril pa je tudi o poteh, njihovih ciljih, zaključkih in pomenih.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Za glasbeno mehkobo večera sta z zvoki violine in kitare poskrbela Katarina Petrič in Martin Urek, učenca Glasbene šole Brežice, pod mentorstvom Svjetlane Mulc in Tomislava Vrandečića.

Na vprašanje, kakšne želje oziroma popotnico ima za predstavljeno knjigo, pa je avtor odgovoril: »Seme je posejano, od nas samih je odvisno, kdaj bo vzklilo.« Posamezni verzi predstavljene knjige so namreč preprosti, hitro razumljivi, drugi vabijo, da se vanje poglobimo in jih osmislimo.

Izbrana knjiga bogati tudi naše knjižne police in je na voljo za izposojo. Posnetek prijetnega druženja pa bo v kratkem na voljo za ogled na YouTube kanalu Knjižnice Brežice. #

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja