Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
26.01.2023
08:43
450. obletnica slovenko-hrvaškega kmečkega upora
Foto: Posavski muzej Brežice
V nedeljo, 5. februarja, bodo z odprtjem razstave Trojno gorje - kako nastne strip? pričli z obeleževanjem 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora.

450. obletnica hrvaško-slovenskega kmečkega upora

V projektu oebeleževanju 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora bodo sodelovali slovenski in hrvaški muzeji Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Muzej seljačkih buna / Muzeji Hrvatskog Zagorja in Muzej Brdovec.

Razstave, predavanja, ekskurzije, projekcije in delavnice

Muzeji bodo skozi celo leto 2023 izvajali program z različnimi aktivnostmi v Sloveniji in na Hrvaškem. Tako bodo pripravili razstave, predavanja, ekskurzije, projekcije in delavnice.

5. februar 1573

5. februarja leta 1573, bil je četrtek, so bili poraženi uporni kmetje pod Kupinićevim poveljstvom v bitki pri Krškem, Ilija Gregorič (okoli 1520–1573) pa je s svojo uporniško vojsko prodrl v Sevnico. Iz tega časa uporniške zasedbe Sevnice se je ohranil tudi najstarejši znani zapis kraja »Sebnicz« v slovenskem jeziku.

Upor 1573 - 2023

Razstava Trojno gorje - kako nastane strip? prikazuje nastajanje stripa o kmečkem uporu na podlagi zgodovinske povesti Januša Golca Trojno Gorje. Avtor stripa, ki je izšel leta 2022 v sozaložništvu Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana, je Jakob Klemenčič. Program bodo pripravili Pilštanjski gospodarji, Kulturno društvo Lesično-Pilštanj in Turistično društvo Pilštanj

Zadnji pogled v razstavo Kmečki upori

Kustosinja Mihaela Kovačič bo predstavila zgodovino razstav o kmečkih uporih v Posavskem muzeju Brežice, od prve postavitve leta 1957 do današnje razstave iz leta 1988, ki jo v Posavskem muzeju Brežice pred prenovo z ogledom simbolno zapirajo.

posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja