Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
27.05.2019
13:00
Foto: Anton Hruševar
V sklopu praznovanja KS Leskovec pri Krškem je KD Leskovec pri Krškem pripravilo ali izvedlo pogovorni večer z upokojeno knjižničarko in zavzeto raziskovalko krške preteklosti Ljudmilo Šribar.

Znani Leskovčani - Ljudmila Šribar

KRŠKO Pogovor njenega delovnega,karijernega in tudi zasebnega življenja je bil nekako razdeljen na tri poglavja, Valvasorjeva knjižnica, ljubezen do zgodovine in Etnološka zbirka, katero soustvarjata skupaj z možem. Kot je dejala, je bila njena edina zaposlitev skozi celo življenje v knjižnici, katera se je v njenem času trikrat preimenovala. Prvič je imela naziv Valvasorjeva knjižnica stalnica Krško, potem Delavska univerza in knjižnica in na koncu Valvasorjeva knjižnica Krško.

Avtorica člankov o kapelicah

V času službovanja je veliko delovala na domoznanstvu, sodelovala pri ustvarjanju zgodovine Občine Krško ter širše okolice. Bila je avtorica velikih člankov o kapelicah, njihov namen pa je bil, da bi posamezni kraji dali prispevek o ohranjanju le teh, izpostavila pa je še kapelico na Jerckovem Bregu, od koder je prečudovit pogled na celo Krško gričevje, na drugi strani vse do Novega mesta in Hrvaške.

Fotogalerija:

Etnološka zbirka Kobile

Z družino je 20 let živela v Leskovcu pri Krškem, leta 1980, pa so se odločili za selitev v Kobile, kjer so si poleg stare zgradbe sezidali tudi novo hišo, za staro zgradbo pa so kasneje uspeli zaščititi kot spomeniško varstvo, v njej pa je danes etnološka zbirka. Pogovor je so z glasbenim nastopom obogatile učenke Glasbene Šole Krško, pogovor pa je vodila Doroteja Jazbec.

Anton Hruševar

krško
leskovec pri krškem
kd leskovec pri krškem

Pridružite se nam