Skip to main content
Torek, 16. april 2024
05.06.2023
12:23
Jadranski udar 2023
Grafika: Slovenska vojska
Od 29. maja do 9. junija bo v Republiki Sloveniji potekala 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023 (angl. Adriatic Strike).

11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023

Na vaji Jadranski udar 2023 bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Prvi teden vaje je namenjen prihodu udeležencev vaje, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje, ki bo potekala na širšem območju Republike Slovenije in v njenem zračnem prostoru.

Namen letošnje vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, je združeno usposabljanje certificiranih kontrolorjev združenih ognjev, posadk različnih strelskih platform, poveljstev in štabih organov do ravni divizije, letalskih posadk in načrtovalcev združenih ognjev ter pripadnikov specialnih enot.

Na vaji se pričakuje okoli 800 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Jadranski udar 2023

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale letalske zmogljivosti:

 • helikopterji:
  • Bell 206, Slovenija,
  • Bell 412, Slovenija in Črna gora,Bell 505, Črna gora,
  • Bell OH 58 Kiowa, Avstrija
  • Cougar AS AL 532, Slovenija in Španija,
  • Eurocopter Tiger, Španija,
  • IAR 330 Puma, Romunija,
  • Mi 8, Litva,
 • letala:
  • Aero L-159, Češka,
  • Albatros L 39, Nizozemska,
  • Eurofighter EF 2000, Velika Britanija,
  • F-16, Združene države Amerike,
  • JAS 39 Gripen, Madžarska,
  • Lear Jeat 35, Nemčija,
  • Pilatus PC-7, Avstrija,
  • Pilatus PC-9, Hrvaška in Slovenija,
  • Tornado, Nemčija.
 • brezpilotna letala iz devetih zavezniških držav.

Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, madžarski JAS 39 Gripen, britanski Eurofighter EF 2000, nemški Tornado ter ameriški F-16 pa bodo vajo podpirali z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, artilerija in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širših območjih Bohinja, Idrije in Bele krajine, kjer bodo letalniki simulirali letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 5. junija, do petka, 9. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 17. ter 20. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in tudi ladijske, minometne ter artilerijske ognjene podpore in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Kontrolorji združenih ognjev so imeli pomembno vlogo tudi pri gašenju požarov na Krasu, ko so skrbeli za varno izvedbo letalskih operacij in učinkovito gašenje.

Na delovni točki Bohinj bo potekalo usposabljanje iz gorništva z letalsko podporo. Na točki bo sodelovalo okoli 100 vojakov na dan. Gibali se bodo na območju Triglavskega narodnega parka, in sicer Planinskega doma Valentina Staniča ter bližnje okolice po sistemu hoje po utrjenih planinskih poteh. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 17. uro.

Na delovni točki Idrija bo potekalo usposabljanje iz taktike združenega bojevanja s poudarkom na kontrolorjih združenih ognjev. Aktivnosti se bodo izvajale na območjih Bate, Banjšice in Kala nad Kanalom, kjer se bodo manjše enote urile iz različnih taktičnih postopkov ob uporabi manevrskega streliva, efektov poka in dima. Na delovni točki bo prisotnih okoli 100 vojakov z različnimi vojaškimi vozili in opremo. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 12., 14. in 17. ter v večernem času med 20. in 23. uro.

Na delovni točki Poček bodo glavne aktivnosti potekale v okolici Bača, Pivke, Prestranka in Postojne. Nad temi območji bodo znotraj dogovorjenega zračnega prostora območje preletavali letala in helikopterji Slovenske vojske in zavezništva. Večina aktivnosti bo potekala na območju Osrednjega vadišča Slovenska vojska Postojna, kjer bo izvedeno tudi vnaprej napovedano streljanje z ostrim strelivom. Letalske aktivnosti bodo povečane trikrat na dan, in sicer med 9. in 12., 14. in 17. ter v večernem času med 20. in 23. uro. V času vzpostavljanja pogojev za izvedbo vaje bodo v četrtek, 1. in petek, 2. junija med 9. in 12. ter 14. in 17. uro potekale skupne priprave artilerijskih enot oboroženih sil Češke, Slovenije in Združenih držav Amerike.

Na delovni točki Bela krajina bodo aktivnosti potekale v krajih Pribišje, Črešnjevec, Vinji Vrh, Semič, Brezje, Kot, Blatnik, Petrova vas, Črnomelj, Talčji Vrh, Mavrlen, Dobliče, Tanča Gora in Vranoviči. Na vaji bo sodelovalo okoli 120 vojakov z različnimi vojaškimi vozili. Pripadniki Slovenske vojske se bodo v sodelovanju z zavezniki urili v različnih taktičnih postopkih, pri čemer bo poudarjeno urjenje kontrolorjev združenih ognjev. Na teh lokacijah se bodo udeleženci vaje premikali peš in z vojaškimi vozili, predvidena pa je uporaba manevrskega streliva, efektov poka in dima. Zračni prostor bodo med usposabljanjem preletavali letala, helikopterji in manjša brezpilotna letala. Letalske aktivnosti bodo povečane med 9. in 12., 14. in 17. ter v večernem času med 20. in 23. uro.

Slovenska vojska

slovenska vojska
oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja