Skip to main content
V Posavju 2.8° C Sreda, 30. november 2022
14.11.2022
09:10
120 let Jurkove koče in 90 let Tončkovega doma
Foto: Občina Sevnica
V sklopu dogodkov ob občinskem prazniku je v torek, 8. novembra na Lisci potekala prireditev, s katero so obeležili 90-letnico Tončkovega doma in 120-letnico Jurkove koče.

120 let Jurkove koče in 90 let Tončkovega doma

SEVNICA Planinski koči nudita zavetje in zatočišče obiskovalcem Lisce, njuna sodobna podoba pa je odraz uspešnega dela in številnih vloženih ur v gradnjo, vzdrževanje in obnovo obeh stavb, ki sta svojevrsten ponos tako Planinskega društva Lisca Sevnica kot tudi Občine Sevnica.

Zbrane planince in ostale goste so po uvodnem nastopu Okteta Jurija Dalmatina pozdravili in nagovorili predsednik PD Lisca Sevnica Peter Požun, predsednik MDO PD Zasavje Jože Prah, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. Dogodek so kulturno popestrili Alen Zabasu z glasbo in mladi članici PD Lisca, učenki Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica z dramskim vložkom.

Jurkova koča je bila zgrajena leta 1902. Med drugo svetovno vojno je bila, tako kot Tončkov dom, požgana in uničena. Planinci so zgradili novo Jurkovo kočo leta 1948, leta 1972 pa so jo prvič obnovili. Osveženo podobo je Jurkova koča dobila po obsežni prenovi ob 100. obletnici v letu 2002. Jurkova koča skozi vsa leta ohranja pristen čar planinskega zatočišča, za kočo in njeno okolico pa vseskozi zavzeto skrbijo člani PD Lisca Sevnica. V Tončkovem domu so bile, po prenosu lastniškega razmerja od PD Lisca Sevnica k Občini Sevnica v letu 2014, urejene številne posodobitve.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Že pred samim prenosom lastništva je Občina Sevnica uredila rastlinsko čistilno napravo, vodovod in optično povezavo. Po prenosu lastništva je Občina Sevnica s postopnimi ureditvami Tončkov dom z okolico celovito prenovila.

Urejeno je bilo otroško igrišče z javno razsvetljavo, asfaltirano nogometno igrišče ter kupljena različna zunanja oprema. V Tončkovem domu so bile urejene sanitarije in naravoslovna učilnica v kletnih prostorih, v pritličju sta bili prenovljeni jedilnica in kuhinja, urejen je bil tematski prostor ter prostor s točilnim pultom. Obnovljena je bila tudi streha z rekonstrukcijo ostrešja.

Celovito so bile urejene nastanitve s kapacitetami 50 ležišč, izvedena je bila energetska sanacija objekta s prenovo kotlovnice ter izvedena asfaltacija parkirišča pred Tončkovim domom.

Dva certifikata in znak

V tem času je Tončkov dom pridobil tudi dva certifikata in znak: Družinam prijazna planinska koča in Okolju prijazna planinska koča ter znak kolesarskega nastanitvenega obrata. V neposredni bližini koče je bilo opremljeno postajališče za avtodome, obnovljena je bila tudi kapelica pod Tončkovim domom. Vsa vlaganja v celovito prenovo omogočajo Lisci in širšem območju velik potencial za nadaljnji razvoj.

Oba jubileja sta bila tudi priložnost, da sta Ljubo Motore in Vinko Šeško, 20 let po izidu Vodnika po sevniških planinskih poteh, pripravila in predsedniku PD Lisca Petru Požunu predala delovni osnutek obnovljenega vodnika, člani planinskega društva pa so v simbolično podporo projektu zasadili tudi jerebiko. Prijeten dogodek so sklenili Fantje z Razborja.

Občina Sevnica

sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja