Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
04.10.2023
08:21
Foto: ePosavje.com
V ponedeljek, 2. oktobra 2023, je na Kmečki tržnici v Sevnici potekal 13. Ekopraznik, ki ga organizira Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine

13. Ekopraznik v Sevnici

Kmečka tržnica v Sevnici obratuje vsako sredo, petek in soboto, na njej pa se s svojo ponudbo predstavljajo lokalni pridelovalci in izdelovalci. Tržnica tako ponuja pestro sezonsko zelenjavo in sadje, kravje in ovčje mleko ter mlečne izdelke, kot so siri, skuta, smetana, jogurti, meso in mesni izdelki. V ponedeljek, 2. oktobra 2023, pa je na Kmečki tržnici v Sevnici potekal 13. Ekopraznik, ki ga organizira Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine. S pestro ponudbo ekoloških pridelkov in izdelkov so se predstavile ekološke kmetije, med drugim je bilo mogoče kupiti med in medene izdelke, različne moke, čaje, raznovrstno zelenjavo, sadje, veganske namaze in druge ekološke pridelke in izdelke. Manjkali niso niti domači maroni.

Ekološko pridelana hrana vse bolj priljubljena

Ekopraznik je obiskal tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je poudaril, da je glavni cilj vsakoletnega Ekopraznika promocija ekološko pridelanega in osveščanje o pomenu ekološkega kmetijstva. Izpostavil je, da Občina Sevnica spodbuja uporabo in nakup ekoloških živil v okviru javnih naročil vzgojno-izobraževalnih zavodov. Kot je še povedal župan so "ekološki pridelki drugačni, višja kakovosti in se tržijo tudi na rednih tržnicah. Danes kot ekološka tržnica pa je namenjena dodatni promociji in dodatni predstavitvi ekoloških pridelkov in izdelkov in dodatni podpori. Občina Sevnica tudi pri javnih naročilih v javne zavode spodbuja ekološka živila. Tudi precejšen delež takih živil je in to je zagotovo trend, pozitiven trend v pridelavi hrane".

Lokalni pridelovalci

Prodajalka Martina Čečko z ekološke kmetije Čečko je na tržnici prisotna že odkar je tržnica v Sevnici. "Praktično vsako soboto sem tukaj, torej odkar je tržnica, kar je pa ekološkega, smo pa 23 let že v kontroli in mi smo se navadili Strank in stranke so se navadili na nas, tako da imamo individualne stranke in pa tudi zavode, s katerimi dobro sodelujemo".

Na ekološki kmetiji Metelko se ukvarjajo s čebelarstvom in sadjarstvom. Kot nam je povedal Miha Metelko imajo iz čebelarstva "praktično skoraj vse čebelje pridelke, od medu, matičnega mlečka, cvetnega prahu, propolis in vzrejamo tudi matice. Sadjarski del pa predstavljajo ekološka pridelava maronov. Ekološki med je po kakovosti takoj za kakovostno znamko Demeter".

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Zanimanje za ekološko pridelavo

Župan Ocvirk je še dodal, da je "ekološka pridelava zelo pod vtisom vzpodbud za razvoj in kmetijskih subvencij. Sama formalna, na drugi strani pa izredno raste interes ljudi za naravno pridelano hrano in za naravno pridelavo s čim manj pesticidi, pa tudi če ni certificirana kot taka. Zavedanje in uporaba teh tehnologij je v porastu".

sevnica
ekologija

Pridružite se nam

Poglejte tudi