Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
31.03.2023
18:18
Župan Molan, 18 let
Foto: ePosavje.com
Brežiški župan Ivan Molan je na zadnji dan meseca marca ob 18. obletnici županovanja predstavil dosežke v občini z 20 krajevnimi skupnostmi in 109 naselji.

18 let županovanja Ivana Molana

BREŽICE S prerezom slavnostne torte je brežiški župan Ivan Molan obeležil 18 let županovanja na čelu Občine Brežice. Kot pravijo, so v tem času "izjemno veliko dala na investicije. Bilo je narejenih preko 200 milijonov investicij po celotni občini. Poleg tega smo skrbeli tudi za ostalo nemoteno delovanje vseh zavodov, društev in pomoči občanov. V prihodnosti si želimo to občinoi narediti čimbolj trajno, kajti naše vodilo je, da mora biti občina prijazna tako za občane kot za turiste. In verjamem, da s tem bomo največ naredili za našo občino, za razvoj in za trajnostni razvoj Občine Brežice."

Od vodovoda in kanalizacij do kolesarskih stez in arhitekturne dediščine

"Prva leta smo predvsem delali osnovno infrastrukturo, kot so vodovodi, kanalizacije, ceste. Zdaj pa delamo praktično že višji nivo, kot so kolesarske steze, predvsem veliko delamo na arhitekturni dediščini. Obnovili smo mostove, vodovodni stolp, grad. Vse to pa z namenom, da je ta občina prijazna za obiskovalce, prav tako pa seveda si želimo čim več narediti novih stanovanj in na pridobivanju novih podjetij, ki bodo ustvarjale kvalitetna delovna mesta," pravi Molan. Če je Občina Brežice v letu 2005 za investicije namenila 1,3 milijona evrov ali 8,5 % proračuna, so v lanskem letu za te namenili 56 % proračuna ali 25 milijonov evrov.

Univerzitetno mesto, državni projekti

V letu 2019 so prvič uvedli projekt participativnega proračuna, v katerem občani z glasovanjem določijo projekte v občini. V tem času so Brežice s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru postale univerzitetno mesto, v občini so uspešni tudi drugi državni projekti - dokončali so izgradnjo hidroelektarne Brežice, letališče v Cerkljah ob Krki ima novo podobo, ob Gimnaziji Brežice in Strokovno-izobraževalnem centru Brežice sta novi športni dvorani, sredi mesta so zgradili novo športno dvorano - največjo v občini. 

Prizidek Zdravstvenem domu, bolnišnica, hidroelektrarna

Z investicijami nadaljujejo sredi mesta z izgradnjo prizidka Zdravstvenemu domu Brežice, življenje v občini bo v naslednjih letih krojila tudi morebitna izgradnja zadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, hidroelektrarne Mokrice.

Pomemben geostrateški položaj

Občina Brežice je na pomembnem geostrateškem položaju. "Eno je sama meja, ki se je seveda  zdaj ukinila kot schengenska meja in je s tem dala dodatno priložnost predvsem razvoju občine. Drugo pa so pomembne transportne poti. Gre za avtocestno, železnico, konec koncev tudi reke, ki nekako povezujejo. Predvsem pa seveda v naši občini imamo tudi pomembno letališče, potem Splošno bolnišnico in v neposredni bližini tudi Nuklearno elektrarno Krško in pa preko 100 kilometrov še ostalega državnega cestnega omrežja," dodaja Molan.

O dobrem sodelovanju z državo

In zato pravi, da je za to izjemno pomembno dobro sodelovanje z državo. "V tem času se zamenjalo veliko vlad, veliko ministrstev in vedno smo iskali praktično skupne točke. Verjamem, da je bilo veliko narejenega. Verjamem pa, da bo v prihodnosti tudi tako."

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja