Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
29.03.2024
08:41
Foto: STA
Slovenija se je 29. marca 2004 skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško priključila Natu v drugem valu njegove širitve na vzhod.

Že leta 1999 so namreč v zavezništvo vstopile Madžarska, Poljska in Češka. Dober mesec kasneje, 1. maja 2004, je Slovenija postala še članica unije, in sicer v skupini desetih držav. Poleg nje so v EU takrat vstopili še Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska in Slovaška. To je bila največja širitev povezave, tako po številu ljudi kot držav, zato je bila poimenovana kar veliki pok.

Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 vstop v EU in Nato opredelila kot poglavitna zunanjepolitična interesa. Priključitev obema integracijama so 23. marca 2003 potrdili tudi državljani na referendumih, pri čemer je bila podpora vstopu v Nato manj prepričljiva kot podpora priključitvi EU. Vstop v vojaško zavezništvo je namreč podprlo 66 odstotkov volivcev, za unijo pa jih je bilo več kot 90 odstotkov.

V četrtek, 28. marca 2024, je bil na obisku v Sloveniji vrhovni poveljnik sil zveze Nato v Evropi general Christopher Cavoli. Sprejel ga je premier Robert Golob, s katerim sta govorila o aktualnih temah, povezanih s severnoatlantskim zavezništvom, so sporočili iz kabineta premierja.

Ob obeležitvi priklučitve zvezi NATO je na Brdu pri Kranju potekala državna proslava. Poleg državnega vrha in načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša se je proslave udeležil tudi ameriški general Christopher Cavoli.

Pridružite se nam