Skip to main content
V Posavju -1.1° C Sreda, 8. februar 2023
21.09.2022
09:31
Foto: arhiv ePosavje
Alzheimerjeva demenca je dobila ime po njenem odkritelju, nemškemu psihiatru Aloisu Alzheimerju, ki je leta 1907 opisal bolezen pri 51-letni ženski.

21. september – Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

KRŠKO 51-letnica se ni znašla v lastnem stanovanju, imela je spominske motnje, motnje govora, poimenovanja in razumevanja. Beseda demenca izhaja iz latinskega jezika in pomeni upadanje duha oziroma samega razuma. Je kronično napredujoča, degenerativna, neozdravljiva in dolgotrajna bolezen možganov. Zanjo so značilne spremembe v vedenju, upad intelektualnih sposobnosti, motnje spomina, zaznavanja in presoje ter motnje čustvovanja. Najbolj očiten znak Alzheimerjeve bolezni je izguba spomina, pri čemer je v začetni fazi prizadet predvsem kratkoročni spomin oz. spomin za nedavne dogodke. Spremembe lahko opazijo pacienti sami, predvsem pa njihovi svojci. Po drugi strani je spomin za oddaljene dogodke v začetku ohranjen in prizadet šele v kasnejših fazah bolezni. Pogosto je prizadeta pacientova orientacija, najprej v času in kasneje v prostoru. Bolezen prav tako spremljajo otežena sposobnost besednega izražanja, presoje in učenja novih vsebin. Mišljenje je osiromašeno in togo. Že v začetni fazi bolezni, predvsem pa pozneje, se opisanim simptomom lahko pridružijo tudi druge duševne motnje. Pacienti se osebnostno spremenijo, z napredovanjem bolezni tudi telesno opešajo, niso več sposobni opravljati osnovnih življenjskih dejavnosti in vse bolj potrebujejo pomoč drugih.

Število oseb z demenco narašča

Število oseb z demenco narašča, saj ljudje živimo dlje in naša družba postaja starajoča se družba. Alzheimerjeva demenca namreč večinoma prizadene starejše od 65 let, precej redkeje se lahko pokaže že pri 50-ih letih. V Evropi je danes v skladu s svetovnim poročilom o Alzheimerjevi bolezni približno 10,5 milijonov oseb z demenco, od tega v Sloveniji po nekih podatkih 34.137 ljudi, to število pa naj bi se podvojilo do leta 2035.

Pomembna je zgodnja diagnostika in nadaljnja obravnava

Zaradi vse večjega števila oseb z demenco, je zelo pomembno tudi ozaveščanje o tej bolezni. Tako 21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve demence. In za konec še nasvet. Če se soočamo s težavami, ki so podobne opisanim, je zelo pomemben obisk zdravnika. Niso vse težave s spominom le posledica starosti. Pomembna je zgodnja diagnostika in nadaljnja obravnava v zgodnjih fazah bolezni. Za vse vedoželjne ali za tiste zaskrbljene glede Alzheimerjeve bolezni pri sebi ali svojcih pa je na voljo spletna stran www.spomincica.si.

Zdravstveno vzgojni center Krško

zdravstveni dom krško
krško
zdravje

Pridružite se nam

Zadnje novice