Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
01.12.2022
07:13
7 nasvetov za preprečevanje suhe kože
7 nasvetov za preprečevanje suhe kože!

S suho kožo se vsaj enkrat v življenju sooči vsak med nami. Navsezadnje gre za težavo, tesno povezano z vremenskimi razmerami in drugimi dejavniki iz neposredne okolice, na katere delno lahko vplivamo. Vendar pa kljub temu suha koža kronično pesti 35–40 % populacije, starejše od 30-ih let.

V starih časih so se s težavo suhe kože spopadali bolj ali manj izključno z uporabo olj (za učinkovito sredstvo je veljalo ricinusovo olje), medtem ko danes zaradi napredka znanosti in številnih raziskav poznamo tudi številne druge rešitve.

Da bi zase izbrali najustreznejšo rešitev in pojav suhe kože še pred nastankom zatrli, so strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna zbrali najpomembnejša dejstva o sestavi ter negi kože in nanizali nekaj rešitev za primere pojava suhe kože. V tem prispevku je navedenih  7 praktičnih nasvetov, s katerimi lahko težave suhe kože v veliki meri preprečite.

Nega obraza

Sestava kože

S površino, ki pri odraslem človeku meri do 2 m² oziroma težo, ki lahko znaša tudi 10 kg, kožo obravnavamo kot največji in najtežji človeški organ ter tudi kot eno najpomembnejših čutil.

Koža predstavlja približno 15 % telesne teže in ima številne naloge, med drugim varuje predvsem notranje organe. Ni pa to njena edina funkcija - pod ostale naloge spadajo tudi: razmejevanje telesa od okolice, zaščita red vplivi zunanjega okolja, izhlapevanje vode, preprečevanje vdora škodljivih snovi, vključno z UV sevanjem, reguliranje telesne temperature, zaznavanje dotika in številne druge.

Za kožo je značilno, da je nekje tanjša (veke) in drugje debelejša (dlani, podplati), razlikuje pa se tudi njena barva, ki je odvisna od debeline, količine kožnega pigmenta in prekrvavitve. Kožo sestavljajo številne funkcionalne enote - znojnice, žleze lojnice, dlake in nohti, delimo pa jo na povrhnjico, usnjico ter podkožje.

 • POVRHNJICA (epidermis) je zgornja plast  kože, tanka med 0,5 in 1,5 mm. Tvori jo dejansko več plasti in ima zmožnost nenehnega obnavljanja (v povprečju se obnovi na vsake 4-6 tednov). V njej ni krvnih žil, sestavljena je pa iz epidermalnih celic, imenovanih keratinociti.
 • USNJICA (dermis) je srednja plast kože, prepletena s krvnimi in limfnimi žilami, ki omogoča termoregulacijo ter celjenje. Je veliko debelejša od povrhnjice, v njej pa se nahajajo dlačni folikli, izvodila znojnic in lojnice. V približno 80 % je sestavljena iz vode, sledijo ji elastinska in kolagenska vlakna, ki jih proizvajajo osnovne celice usnjice, fibroblasti.
 • PODKOŽJE (hipodermis) je najgloblji in obenem najdebelejši del kože. Služi kot energijski rezervoar, saj je sestavljen iz adipocitov, celic, namenjenim skladiščenju maščobe. Del nje so tudi lasni mešički.

Pojav suhe kože

»Največja skupina bolnikov s suho kožo so bolniki z atopijskim dermatitisom, ki so nagnjeni k alergijam,« navaja spec. dermatonevrologije, prim. asist. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatonevrološke klinike na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

Borut Žgavec, dr. med. spec. dermatonevrologije, dodaja, da so »druga skupina ljudi s suho kožo starejši, saj ob staranju naše celice - keratinociti proizvajajo vedno manj maščobe, zato je z leti epidermalna lipidna bariera vedno tanjša, vsakodnevno umivanje kože z milom pa maščobo v roženi plasti kože še dodatno odstranjuje.«

Drug razlog, zaradi katerega suha koža pogosto prizadane starejše ljudi, je pomanjkanje posameznih vitaminov, pri čemer za najpomembnejšega velja vitamin A, čeprav je suha koža lahko tudi posledica pomanjkanja vitaminov B, C, D in E in folne kisline.

Vitamini za kožo

Nekateri predeli kože so bolj nagnjeni k suhosti - sem praviloma spadajo dlani in roke (vključno s členki prstov), spodnji predel nog, stranskih predeli trebuha ter stegna.

Na osnovi tega lahko zaključimo, da je pojav suhe kože najbolj dovzeten na tistih mestih, kjer ni zaščite oblačil, kjer je koža najbolj izpostavljena mehanskim obremenitvam in na mestih z nizko gostoto žlez lojnic.

Najbolj pogosta razloga za suho kožo sta pomanjkanje lipidov in naravni vlažilni faktor. Nekaj vpliva pa imajo seveda tudi različni dejavniki iz naše neposredne okolice - med drugim suh zrak, ki je posledica ogrevanja bivalnih prostorov pozimi. Da bi bila vlažnost v času zimskega ogrevanja višja poskrbite z uporabo inovativnih in premišljeno zasnovanih vlažilnih pripomočkov - denimo Airmag.

Težava suhosti se posledično pojavlja akutno (zimski meseci) ali kronično -  odvisno, v kolikšni meri je posameznik nagnjen k suhosti. A ne glede na obliko velja, da je rešitev v preprečevanju in ne zdravljenju kseroze, kakor stroka imenuje suho kožo.

Vzroki in simptomi suhe kože

Koža se z letnimi časi spreminja, suhost pa se najpogosteje pojavlja zaradi hladnega zraka, suhe vročine (v zaprtih prostorih), zimskega vetra, nizke stopnje vlažnosti, ogrevanja, klimatskih naprav, stresa, hormonskih sprememb in drgnjenja tkanine.

Kljub vsemu zgoraj naštetemu je suha koža pozimi običajno večja, zato strokovnjaki (vsaj) v zimskih mesecih poleg vsakodnevne nege priporočajo vsaj občasno uporabo ricinusovega olja, ki med drugim prepreči izhlapevanje vode.

Rinicusovo olje

Vzroke za nastanek suhe kože delimo na zunanje in notranje, ki se lahko medsebojno tudi prepletajo.

Zunanji vzroki

 • higienske navade - pretirano pogosto umivanje rok, uporaba agresivnih mil, vroče kopeli, razkužila
 • okolje - hladno vreme, nizka vlažnost, izpostavljenost soncu, visoke temperature, prosti radikali
 • poklicna izpostavljenost dražilnim snovem - čistila, lepila
 • zdravljenje - obsevanja

Notranji vzroki

 • kožne bolezni - vnetne (luskavica, dermatitis, ekcem), gensko pogojene (ihtioza) in kronične nalezljive bolezni (glivične in bakterijske okužbe)
 • presnovne bolezni - vnetne (Chronova bolezen) in krvne bolezni (multipli mijelom), presnovne motnje (sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen), okužbe (virus hepatitisa B in C), hormonske spremembe (nosečnost, menopavza)
 • psihiatrična stanja - obsesivno-kompulzivna motnja, motnje prehranjevanja, zasvojenost
 • uživanje zdravil - kortikosteroidi, retinoidi

V večini primerov obisk zdravnika ni potreben. Dovolj je ustrezna, prilagojena nega kože z ricinusovim oljem in različnimi kremami. Posebej priporočljiva je blagovna znamka Eucerin, ki ponuja vrsto dermatoloških izdelkov, namenjenim medicinski negi kože.

Kot pojasnjuje Planinšek Ručigajeva, zanesljiv znak težav s suho kožo predstavlja luščenje, ki se pojavi na enih in istih mestih - zlasti, če so luske zadebeljene oziroma »pri luskavici so na primer zadebeljene luske na komolcih, kolenih, zadnjici; pri atopijskem dermatitisu pa se pojavljajo na različnih mestih, odvisno od starosti.«

Povsem drugače pa je, ko se luščenju pridruži rdečina, ki je znak vnetja. Takrat je namreč »potrebno poiskati pomoč zdravnika, ki bo mazilu, ki ga uporabljamo za osnovno nego kože, dodal tudi zdravilno kremo. Običajno bo za kratek čas predpisal lokalne kortikosteroide, ki bodo umirili vnetje,« nakar se terapija lahko nadaljuje z običajnim kozmetičnim izdelkom, kakršen je denimo serum Vichy Mineral 89  z dodano vlažilno hialuronsko kislino.

Praskanje, suha koža

Ker suha koža ustvarja ugodno okolje za razrast potencialno invazivnih mikrobov, je simptome suhosti kože nujno prepoznati čim prej, še bolje pa je nastanek suhosti kože preprečiti. Med zanesljive znake sodijo že omenjeno luščenje kože, suhe bele luske, izrazite kožne linije, razpoke, srbečica. Posebej slednja je lahko tako intenzivna, da zmanjša kakovost življenja, hkrati pa je lahko nevarna, saj zaradi pogostega praskanja vodi do okužb.

Ne glede na tip kože je tej potrebno nuditi kvalitetno nego - bodisi z medicinskimi dermatološkimi izdelki, kakršne ponuja tudi znamka Eucerin, bodisi z inovativnimi izdelki, namenjenimi vsakodnevni negi, denimo znamke Neutrogena oziroma serum Vichy Mineral 89, s pomočjo katerega se izboljša delovanje zaščitne pregrade kože in spodbudi antioksidativna obrambna funkcija le-te.

Nega kože

Med cilje vsakodnevnega rituala nege kože sodijo ohranjanje zdrave polti, pravilno delovanje kože in odpravljanje kožnih nepravilnosti (denimo aken, posebej značilnih za obdobje adolescence).

Ker pa se koža z leti spreminja, se mora prilagajati tudi kozmetika. Suha koža zahteva redno izvajanje pilinga, izbiro izdelkov, ki ne vsebujejo alkohola in uporabo nestrjevalnih mask, ricinusovega olja ter nežnih čistilnih sredstev.

Ricinusovo olje

Ricinusovo olje na stanje kože vpliva nadvse blagodejno, saj primarno odpravlja nečistoče in nepravilnosti. Uporablja se pa tudi za preprečevanje nastanka suhe kože, utrujenega videza, posledic izpostavljenosti soncu ter deloma tudi opeklin.

Pridobiva se iz semen ricinusa (Ricinus communis), trajno cvetoče rastline tropskega in zmerno tropskega podnebja v Vzhodni Afriki. Je prozorne ali nekoliko rumene barve, medtem ko okusa nima ali je le-ta blag.

Gre za eno najbolj kakovostnih olj, najpogosteje uporabljano prav v kozmetični industriji, posebej v povezavi s suho in razdraženo kožo. Ker je olje gosto in lepljivo, se ga nemalokrat za namene lažjega nanosa, meša s kokosovim ali drugim kozmetičnim oljem. Ricinusovo olje se uporablja tudi za nego lasišča in las. Zmožen je prodreti globoko v lasišče, kjer njegove maščobne kisline poskrbijo za hranilno in vlažilno delovanje.

Osnovna nega kože običajno zajema tri korake:

ČIŠČENJE

V kolikor je koža zelo suha, zadostuje čiščenje s pomočjo mlačne vode. Idealno naj bi se to izvajalo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, pri čemer je kožo najpomembneje očistiti zvečer ter s tem odstraniti ličila, odmrle celice in drugo nečistočo. Ritual naj bo skladen s tipom kože.

tip kože kozmetični pripravki za čiščenje kože
normalna koža blaga, vlažilna čistilna sredstva
suha koža vlažilne emulzije
mastna ali mešana koža pH uravnoteženi geli in losjoni

HIDRACIJA

Ustrezna hidracija kože naj prav tako poteka dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, a je ob vsakem delu dneva smotrno uporabiti prilagojen kozmetični izdelek, saj koža zjutraj nima enakih potreb kakor zvečer.

Zjutraj je običajno nujno vlaženje, ki poskrbi za dnevno hidracijo in zaščito, medtem ko mora večerna nega vključevati kremo, namenjeno regeneraciji, pomiritvi ter odstranjevanju odpadnih snovi.

ZAŠČITA

Koži je treba v vseh letnih časih nuditi ustrezno zaščito pred neugodnimi vremenskimi razmerami, predvsem pa pred soncem. Strokovnjaki praviloma prisegajo na kreme proti sončenju z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m.s. - ko gre za nego kože, poudarja, da je potrebno »poiskati kombinacijo rastlinskih olj, ki vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline v kombinaciji s holesterolom, ceramidi in fosfolipidi, ki bodo kožo nahranili pred zunanjimi dejavniki ter bodo na površini kože ustvarili zaščitni film in obnovili barierno funkcijo kože.« Pri tem opozarja, da se za izboljšanje vlažnosti priporoča uporaba vlažilcev, proste aminokisline, mineralne soli, uronske kisline in laktat.

Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna opažajo, da se kot izredno učinkoviti kažeta dnevno-večerni liniji HydroBoost za suho in RefreshinglyClear za aknasto kožo. Obe liniji proizvaja Neutrogena.

Nasveti za preprečevanje nastanka suhe kože

V nadaljevanju navajamo najpomembnejše nasvete, s pomočjo katerih lahko pojav suhe kože preprečite in se s tem izognete zdravljenju, ki nikdar ne odpravlja vzrokov, temveč le blaži posledice.

#1 Izogibanje vroči vodi

Čeprav nas vroča prha (zlasti pozimi) sprosti in na počutje učinkuje blagodejno, koži dejansko škoduje. Izsledki raziskave na Medicinski fakulteti Baylor kažejo, da vroča voda veliko hitreje odstrani naravna olja kože kakor topla (ali mlačna).

Poleg tega pa večina strokovnjakov prisega na uporabo naravnih trdih mil (namesto tekočih gelov za tuširanje), najbolje brez parfumskih dodatkov.

#2 Vlaženje po prhanju

Neposredno po prhanju je potrebno kožo posušiti - a ne z drgnjenjem, temveč z nežnim tapkanjem/vtiranjem z brisačo. Najbolje je, da je brisača mehka, in sicer debelejše teksture.

Ko je koža osušena, jo je potrebno nahraniti z gosto, vlažilno kremo ali z ricinusovim oljem, ki bo kožo globinsko nahranil in ji povrnil brezhiben videz ter jo obenem zaščitil pred vdorom škodljivih snovi.

Nega kože

#3 Prilagoditev kožne nege letnemu času

Ni vseeno, kaj v katerem letnem času nanesemo na kožo. Ker je koža pozimi že sama po sebi bolj občutljiva, zahteva vlažilno kremo gostejše teksture, osnovane na večjem procentu maščobnih komponent, saj te površino telesa učinkoviteje nahranijo.

Nasprotno pa je v poletnih mesecih nanjo smotrno nanesti sredstva lažjih tekstur, ki bodo kožo le ustrezno navlažila.

#4 Preprečevanje praskanja

Suha koža zna zelo srbeti, vendar praskanje pogosto pripelje do okužbe, saj kožo še dodatno razdraži, v hujših primerih pa ta celo popoka in zakrvavi. Temu se lahko izognemo, če za kožo ustrezno skrbimo in jo redno vlažimo, po potrebi mastimo oziroma v krajšem obdobju posežemo tudi po medicinskih mazilih, ki težave omilijo ter vnetje umirijo.

#5 Vlaženje doma in hidracija celotnega telesa

Dehidrirana koža prve znake dehidracije kaže prav v obliki upvelosti, povešenosti, nagubanosti, zato je na dnevni ravni pomembno zaužiti dovolj tekočine.

Po drugi strani pa je, posebej v času ogrevalne sezone, priporočljivo poskrbeti za vlaženje doma, predvsem ponoči. Pri tem si lahko pomagamo z vlažilci zraka (kot je Airmag), ki bodo iz prostora pregnali suhost in med drugim poskrbeli za boljši spanec..

Suha koža, osvežilec zraka

#6 Zaščita kože

Preden se odpravimo na mraz, se zaščitimo z rokavicami in šalom, s katerim pokrijemo ne le vrat, temveč tudi predel okoli ust ter nosu, na glavo in čez ušesa pa si poveznimo kapo.

Enako učinkovito je nanašanje olja (denimo ricinusovega olja), medtem ko uporaba čistil in drugih kemikalij (med čiščenjem doma, pri delu) zahteva nošenje profesionalnih rokavic.

#7 Ustrezna nega

Čiščenje in nego kože prilagodimo kožnemu tipu, pri tem pa upoštevajmo, da ima zrela koža drugačne zahteve od mladosne.

Mastni koži denimo ustrezajo parne kopeli s pripravki rastlin, kot so timijan, rožmarin in žajbelj, suhi blaga, nežna sredstva nealkoholne osnove, posebej kamilica, medtem ko mešana koža terja kombinirane pristope, saj različnim predelom ne ustreza enaka nega.

Zaključne misli

Z upoštevanjem vseh naštetih nasvetov bo koža optimalno nahranjena in negovana, s čimer se preprečijo ali vsaj zmanjšajo možnosti za nastanek suhe kože - s tem problemom se namreč srečuje (bolj ali manj pogosto) večina populacije.

Koža bo z upoštevanjem nasvetov ohranila zdrav, sijoč lesk in s tem postala ogledalo zdrave notranjosti.

Ključne informacije predala: Maja Lukanc mag. farm. Moja lekarna d.o.o., Žužemberk

Literatura:

 1. ABCzdravja - Prekomerna nega kože (20.11.2022). Dostopno na: https://www.abczdravja.si/dermatologija-koza-lasje-nohti/prekomerna-nega-koze/
 2. Bodi eko - Zelo suha koža: Kako jo negujemo in kakšni so vzroki? (21.22.2022). Dostopno na: https://www.bodieko.si/zelo-suha-koza
 3. Everyday Health - 10 Surprising Causes of Dry Skin (22.11.2022). Dostopno na: https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/7-surprising-causes-of-dry-skin.aspx
 4. Healthline - 8 Home Remedies for Severely Dry Skin (23.11.2022). Dostopno na: https://www.healthline.com/health/skin/severe-dry-skin
 5. MedicalNewToday - Dry skin: Seven home remedies (24.11.2022). Dostopno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319555

Zanimivost: uporabe kolagena in vse kar ste o njem želeli vedeti

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja