Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
14.10.2022
07:11
7 svetih zakramentov
7 svetih zakramentov

Sveti zakramenti so pojmovani kot dejanja, v katerih se srečujemo z vstalim Kristusom, ki je še vedno navzoč med nami. Po njih nas Jezus spremlja v vseh trenutkih življenja od našega rojstva vse do smrti.

Ali poznate vseh 7 svetih zakramentov?

1. Sveti krst

Sveti krst je prvi zakrament in nosi simboliko, da po njem postanemo božji otroci. Prav tako smo z dejanjem krsta sprejeti v veliko družino – Cerkev.

Krst vsakdo prejme le enkrat v življenju in dogodek mu vtisne neizbrisno duhovno znamenje, saj postane Božji otrok. To je eden od najpomembnejših krščanskih zakramentov, katerega spremlja značilno slavje. Darilo za krst sicer ni obvezno, a je v duhu slavja značilno obdarovanje krščenca.

2. Sveta birma

Sveta birma simbolično pomeni potrditev in krepitev krstne milosti ter podeljuje Svetega Duha, ki človeka utrjuje k zvestobi Jezusu. Ta zakrament nas popolneje poveže s Cerkvijo.

Birmovalec je škof ali pooblaščeni duhovnik, birmanci pa so tisti, ki prejmejo sveto birmo. Pomembno je, da se birmanci na birmo dobro pripravijo. Po zgledu apostolov se z devetdnevnico neposredno pripravljajo na sprejem tega zakramenta.

Vsak si izbere botra in botri so tisti, ki birmancem pomagajo bolj krščansko živeti.

3. Sveta evharistija ali obhajilo

Beseda evharistija izhaja iz grščine, kjer evharistia pomeni zahvala. Sveta evharistija je eden od najpomembnejših krščanskih zakramentov, ki ga poznajo vse večje krščanske cerkve. Gre za zakrament, v katerem je pod podobo kruha in vina Jezus navzoč med nami.

Obhajilo

 

Beseda evharistija ali obhajilo lahko pomeni sam zakrament, lahko pa tudi kruh (hostijo) in vino, ki ju verniki prejemajo pri tem zakramentu.

4. Sveta pokora

Sveta pokora simbolično pomeni zakrament odpuščanja grehov ter sprave z Bogom in bližnjimi. Ponazarja to, da vernikom Bog odpušča grehe. Na sveto spoved se pripravimo s spokornim bogoslužjem v skupini ali sami z branjem božje besede in molitvijo. Pri spovedi nas Bog sprejema, kakor usmiljeni oče sprejema izgubljenega sina.

5. Sveto bolniško maziljenje

Sveto bolniško maziljenje je pomemben zakrament, pri katerem duhovnik z božjo ljubeznijo poživlja bolnike in ostarele. Ta zakrament je namenjen za lajšanje nevarne bolezni ali starosti.

Če se bolnik ali ostareli ne more sam spovedati, mu Bog sam odpusti grehe in mu daje moč, da premaguje greh in strah pred smrtjo. Podari mu potrpežljivost v trpljenju in notranji mir. Vrača mu telesno zdravje, če je to v njegovo duhovno korist.

Obred poteka tako, da se pripravijo bela pogrnjena miza, križ, dve sveči in blagoslovljena voda, s katero duhovnik pokropi bolnika. Navzoče povabi k poslušanju božje besede in molitvi. Duhovnik tudi mazili bolnika z bolniškim oljem na čelu in dlaneh.

6. Sveto mašniško posvečenje

Sveto mašniško posvečenje daje nove duhovnike božjemu ljudstvu. Zakrament svetega mašniškega posvečenja ali svetega reda je postavil Jezus. Apostolom je naročil, naj oznanjajo evangelij in naj vsa ljudstva napravijo za njegove učence: naj jih učijo, posvečujejo in vodijo.

Ta zakrament ima tri stopnje. Škofje prejmejo najvišjo stopnjo ali polnost zakramenta. Duhovniki so posvečeni za sodelavce škofov. Diakoni pa so posvečeni za strežništvo.

7. Sveti zakon

Sveti zakon je definiran kot zveza med možem in ženo, ki jo Bog blagoslovi. Je zakrament, ki posvečuje ljubezen med zakoncema in podelita si ga zaročenca sama. Poročita se tako, da si obljubita medsebojno ljubezen in zvestobo, kar storita pred duhovnikom ali diakonom in dvema pričama.

Sveti zakon

 

Ženin reče: »Jaz, sprejmem tebe za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja.« isto obljubo ponovi tudi nevesta.

Nato si nadeneta poročna prstana, navzoče cerkveno občestvo pa ju spremlja z molitvijo. Kristjani tako začenjajo zakonsko in družinsko življenje.

oglasna novica

Pridružite se nam